Uspjeh banaka i fintech kompanija ovisi o međusobnoj suradnji

Većinu fintech industrije čine startupovi i mala i srednja poduzeća (SME), dok većina tradicionalnih banaka ima globalni doseg i značajno su veće u gotovo svakom pogledu. Unatoč tome, obje strane mogu puno dobiti kada je riječ o njihovoj suradnji.

I banke i fintech tvrtke imaju vlastite, jedinstvene perspektive, no s obje strane nedostaje ono što druga ima pa bi se međusobnom suradnjom mogle skladno nadopunjavati.

Tradicionalne banke imaju opsežnu bazu klijenata i značajne financijske resurse, ali su često opterećene zastarjelim sustavima i propisanim procesima, dok financijsko-tehnološke tvrtke donose agilnost i tehnološku inovaciju.

Fintech tvrtke nisu opterećene zastarjelim sustavima, što im omogućuje eksperimentiranje s inovativnim rješenjima, no nemaju budžet niti bazu klijenata za rast kao banke.

Potreba za promjenom

Bankarska industrija nalazi se na raskrižju. Suočavajući se s teškom situacijom u globalnim ekonomijama, značajnom inflacijom i nesigurnim tržištem, tradicionalne banke se bore s izazovima digitalne transformacije i pritiskom da ispune potrebe potrošača. Želja za izgradnjom boljih, personaliziranih iskustava za potrošače povećala se tijekom posljednjeg desetljeća zahvaljujući usponu fintech tvrtki.

Kao rezultat toga, tradicionalne banke su pod sve većim pritiskom da isporuče pravovremena i inovativna rješenja, inače će izgubiti klijente pred boljim i poduzetnijim izazivačima na tržištu. Potreba za inovacijama je jasna, ali mnoge se financijske organizacije još uvijek bore shvatiti gdje početi i kako ubrzati svoju transformaciju.

Gledište banaka često je pogrešno. Umjesto da fintech tvrtke vide kao potencijalne partnere s kojima mogu surađivati, banke fintech tvrtke gledaju kao izazivače i prijetnju financijskim institucijama.

Prednosti za banke

S ovom suradnjom, banke imaju mogućnost poboljšati svoje operacije i ostati konkurentne u digitalnoj eri. Financijsko-tehnološke tvrtke pružaju mogućnost brzog razvoja i implementacije inovativnih rješenja bez ograničenja zastarjelih sustava koji često opterećuju tradicionalne banke, a to im omogućava brzo reagiranje na tržišne trendove, potrebe klijenata i promjene regulatornih okvira.

Glavna prednost fintecha je skalabilnost što znači da su prilagodljivi potrebama korisnika i znaju upravljati operacijom pri velikom rastu i potražnji. Njihovi tehnološki modeli dizajnirani su za učinkovito skaliranje operacija ovisno o rastu i poslovnim zahtjevima.

Banke koje surađuju s fintech tvrtkama mogu iskoristiti ovu skalabilnost kako bi poboljšale svoje vlastite sposobnosti, osiguravajući učinkovitu prilagodbu na različite promjene.

Ova prilagodljivost ključna je u okruženju u kojem se očekivanja klijenata i tehnološki napredak kontinuirano mijenjaju.

Korištenjem prednosti fintecha, tradicionalne banke ne samo da mogu ubrzati svoje poslovanje, već i ojačati svoju sposobnost suočavanja s dinamičnim izazovima digitalnog doba.

Prednosti za fintech tvrtke

Fintech tvrtke također mogu imati koristi od ovakve suradnje, a najviše od dobro uspostavljenih infrastruktura tradicionalnih banaka. Suradnja s većim bankama, financijsko-tehnološkim tvrtkama omogućava širenje svojih usluga na globalnoj razini.

Globalni doseg međunarodnih banaka može otvoriti vrata fintech startupovima za pristup novim tržištima gdje mogu ponuditi svoja rješenja s ciljem zadovoljavanja različitih potreba klijenata. Isto tako, ova suradnja bi omogućila fintech tvrtkama da efikasnije skaliraju svoje operacije na međunarodnoj razini.

Ovom suradnjom bi dobile inherentno povjerenje klijenata povezanih s financijskim institucijama. Reputacija i vjerodostojnost tradicionalnih banaka mogu biti značajne za fintech tvrtke koje žele izgraditi povjerenje s klijentima, posebno u industriji u kojoj su pouzdanost i sigurnost od velike važnosti.

Suradnja s bankama, fintech tvrtkama omogućava da iskoriste povjerenje koje potrošači imaju u tradicionalne financijske institucije, pružajući im čvrstu osnovu za usvajanje njihovih inovativnih rješenja.

Osim toga, suradnja s tradicionalnim bankama, financijsko-tehnološkim tvrtkama pruža neprocjenjivo znanje. Financijske institucije imaju bogato iskustvo u pridržavanju složenih regulatornih okvira, što je ključno za financijsko-tehnološke tvrtke koje traže izgradnju povjerenja na novim tržištima.

Korištenje regulatornog znanja banaka financijsko-tehnološkim tvrtkama pomaže u navigaciji kroz pravne složenosti, smanjujući rizike i potičući glatko plasiranje na tržišta.

Suradnička dinamika od koje svi imaju koristi

Jasno je da postoji obilje prilika za suradnju između tradicionalnih banaka i fintech tvrtki. Banke bi u tom slučaju pružile stabilnu osnovu za fintech tvrtke da eksperimentiraju i donose transformativne promjene, a one bi ih sa svojim dubokim poznavanjem industrija i infrastrukturom podržavale.

Na kraju bi obje strane imale koristi, stvarajući suradničku dinamiku koja obećava stvaranje bankarske industrije definirane inovacijom, inkluzivnošću i neusporedivim financijskim uslugama.

Ovaj oblik suradnje pruža nove mogućnosti, efikasnost i značajna poboljšanja u zadovoljstvu potrošača, što donosi pobjedu i tradicionalnim bankama i financijsko-tehnološkim tvrtkama, ali najvažnije, i samim potrošačima.