Koncept BaaS potiče financijsku uključenost diljem svijeta

Koncept BaaS potiče financijsku uključenost diljem svijeta

Banking-as-a-Service (BaaS) je koncept koji omogućuje nebankarskim platformama upravljanje bankarskim mogućnostima koje su tradicionalno bile dostupne samo licenciranim bankama.

BaaS se razvija, pomaže u inovaciji fintecha i dopire do novih tržišta, a ovakav koncept ima potencijal značajno poboljšati financijsku uključenost, mišljenje je vodećih financijskih i tehnoloških

Dostupnost financijskih usluga

Vodeći stručnjaci financijske industrije su za The Fintech Times iznijeli svoje mišljenje o utjecaju BaaS-a na financijsku uključenost, odnosno financijsku inkluzivnost.

Jedna od njih je i Nike Shoge, direktorica rasta u Starling Banking Services, koja je objasnila utjecaj koji Banking-as-a-Service rješenja mogu imati.

“Model BaaS omogućuje rast inovacija fintecha na tržištima koja još nisu imala koristi od porasta digitalnog bankarstva. Pod ovim modelom, digitalni igrači se mogu usredotočiti na narušavanje tradicionalnog bankarskog sektora na svom tržištu usredotočujući se na korisničko iskustvo svojih financijskih proizvoda“.

U međuvremenu, pružatelji Banking-as-a-Service usluga pojednostavljuju vrijeme do izlaska na tržište svojim regulatornim odobrenjima i stručnim pristupom. Ovdje je riječ o pružanju fintech tvrtkama pristupačnijeg i korisnički usmjerenog pristupa, što na kraju one mogu učiniti brže i efikasnije, smatra Shoge.

„Kao rezultat toga, BaaS može poboljšati pristup digitalnom bankarstvu na novim tržištima, a zajednice koje su bile nedovoljno poslužene tradicionalnim sektorom mogu dobiti pristup sofisticiranijim financijskim uslugama”, zaključila je direktorica rasta Starling Banking Servicesa.

Revolucija u financijskoj industriji

Paul Staples, direktor u Clearbanku, također objašnjava kako Banking-as-a-Service rješenja pomažu tvrtkama podržati nedovoljno poslužene klijente.

“Put do postanka banke nije jednostavan. Ako tvrtka ili organizacija želi ponuditi bankarske usluge ljudima koji nemaju bankovni račun ili su nedovoljno posluženi, izazovi za to mogu izgledati nepremostivi. Model Banking-as-a-Service i ugrađene bankarske usluge pomažu u pružanju svih vrsta niša s kojima su neki veći subjekti zakazali. BaaS znači da se te tvrtke mogu fokusirati na ono što ih čini jedinstvenima i inkluzivnima”.

Partnerstvo fintecha i banaka

Alana Levine, glavna direktorica prihoda u Fintel Connectu, platformi za partnerstvo u marketingu, mreži i agenciji izgrađenoj za financijsku industriju, objašnjava da BaaS može poticati financijsku uključenost na načine na koje to tradicionalne bankarske tehnike ne mogu.

“Financijska uključenost počinje s pristupom – a to ne dolazi uvijek lako putem tradicionalnih banaka. Model Banking-as-a-Service omogućuje priliku za bržu, agilniju inovaciju, eksperimentiranje i lansiranje financijskih proizvoda i usluga koji stvaraju veću dostupnost za tu nedovoljno posluženu publiku”, za The Fintech Times piše Alana.

“Banke se ne mogu kretati istom brzinom kao fintech tvrtke pa Banking-as-a-Service stvara vrlo simbiotično partnerstvo kombinirajući infrastrukturu i regulatornu strogost banaka s mogućnošću izvođenja razvoja proizvoda i učinkovitog izlaska na tržište fintecha. Kombinacija inovativnog pristupa fintecha i tradicionalnih bankarskih sposobnosti putem BaaS-a pobjednička je formula za promicanje financijske uključenosti.”

Važnost suradnje banaka i fintech tvrtki istaknuo je i Mark Vermeersch, direktor u Treasury Prime-u, BaaS tvrtki koja povezuje banke i fintechove.

 “BaaS ubrzava vrijeme koje je potrebno reguliranim financijskim institucijama za izgradnju novih linija poslovanja oko bankarsko-fintech partnerstva i čini kontinuirano održavanje i nadzor te linije poslovanja ekonomičnijim. To omogućuje manjim bankama suradnju sa sofisticiranim fintech i bankarskim klijentima kako bi distribuirale svoje bankarske proizvode i usluge na nacionalnoj ili čak globalnoj razini”.

BaaS potiče financijsku uključenost

Milan Khrapchenko, suosnivač tvrtke Ameetee, B2B fintech platforme, za The Fintech Times je rekao kako je proširenje financijskih usluga nezaustavljivo započelo, a to znači da možemo očekivati značajne inovacije u skoroj budućnosti.

“BaaS olakšava praktičnije i prilagođene financijske doživljaje, poboljšavajući zadovoljstvo korisnika. Zahvaljujući BaaS-u, sada je lakše stvarati korisnički prijateljske mobilne aplikacije i pružati praktičniji pristup bankarskim uslugama ili prilagođenim bankarskim rješenjima za nedovoljno uslužene skupine. BaaS omogućuje nebankarskim subjektima pružanje financijskih rješenja, poput plaćanja i kredita, te ih besprijekorno ugrađuje u svoje ekosustave. Ovaj pristup ne samo da proširuje financijske usluge, već i potiče inovacije u ponudi proizvoda, čineći financijske usluge dostupnijima i relevantnijima.”

Budućnost financijske industrije

Banking-as-a-Service nije samo koncept koji omogućuje nebankarskim platformama pristup bankarskim mogućnostima, već je i ključni pokretač promjena u financijskoj industriji s dubokim utjecajem na financijsku uključenost diljem svijeta.

Kroz suradnju fintech tvrtki i tradicionalnih banaka, BaaS transformira način na koji se pružaju financijske usluge, omogućujući brži razvoj inovativnih proizvoda i širenje pristupa financijskim resursima.