Digitalizacija i društveno odgovorno poslovanje jačaju u svim sektorima u Hrvatskoj

Digitalizacija i društveno odgovorno poslovanje jačaju u svim sektorima u Hrvatskoj

Društveno odgovorno poslovanje dio je poslovnog identiteta nositelja Zelenog i Premium zelenog certifikata koji igraju aktivnu ulogu u kreiranju zelene budućnosti Hrvatske.

Zahvaljujući kontinuiranom radu na promociji održivog razvoja i poticanju digitalne izvrsnosti njegovih pokretača, projekt Zeleni certifikat, koji od 2021. godine provodi tvrtka Elektronički računi u suradnji s partnerima i korisnicima, dobiva sve veću potporu i izvan gospodarskog sektora.  

Digitalna izvrsnost

Naime, kako se do sada pokazalo, Zeleni certifikat nije samo priznanje, nego putokaz za sve one organizacije koje teže ili su već započele implementaciju zelenih praksi i društveno odgovorno poslovanje.

Iz godine u godinu projektu se pridružuje sve veći broj zdravstvenih ustanova, hotelskih grupacija i komunalnih društava, odgojnih ustanova, jedinica lokalne i regionalne samouprave i obrta koji sve više prepoznaju svoju ulogu u provedbi i  promicanju zelenih inicijativa.

“Nositelji Zelenog i Premium zelenog certifikata su pioniri u primjeni digitalnih tehnologija jer je Hrvatska tek započela strategiju provedbe zelene politike u poslovanju. Unatoč tome, više stotina poslovnih subjekata je poduzelo potrebne korake da smanje ekološki otisak i pokažu visoku društvenu odgovornost čime nas približavaju nacionalnom cilju potpune digitalizacije“, priopćili su iz tvrtke Elektronički računi.

Predanost ekološkim praksama

Kako se ističe, tvrtke koje su postale nositeljima Zelenog certifikata pokazale su izvanrednu predanost prelasku na digitalne procese, što nije samo smanjilo njihove operativne troškove, već je pozitivno utjecalo na okoliš i društveno odgovorno poslovanje.

„Digitalizacija nije samo pitanje efikasnosti, ona je ključ za održivo poslovanje, dobrobit zajednice u kojoj djelujemo i veće zadovoljstvo naših zaposlenika. To su ključne pretpostavke za rast i razvoj svake kompanije, stoga nas posebno raduje da je sve veći broj nositelja Premium zelenog certifikata jer to znači da se u Hrvatskoj ulaže u edukaciju zaposlenika i da se s posebnom pažnjom pazi na kvalitetu njihova života“.

Društveno odgovorno poslovanje

Društveno odgovorno poslovanje

Premium zeleni certifikat je posebna kategorija priznanja koja se, kako je rečeno, dodjeljuje tvrtkama koje zadovoljavaju visoke standarde društveno odgovornog poslovanja.

Osim što primjenjuju napredne digitalne tehnologije, organizacije koje su nositelji Premium inačice su aktivno uključene u edukaciju i unaprjeđenje kvalitete života svojih zaposlenika te zaštitu okoliša i pozitivan utjecaj na zajednicu.

“Nositelji Premium zelenog certifikata su lideri koji demonstriraju kako korporativna odgovornost i inovacije mogu biti motori održivog razvoja. Oni ne samo da prate trendove, već ih i stvaraju, postavljajući nove standarde u industriji”, naglašavaju iz tvrtke Elektronički računi.

Aktivna uloga u zelenoj tranziciji

Projekt Zeleni certifikat jasno pokazuje kako se kroz integraciju digitalizacije i održivih praksi može ostvariti značajan pozitivan utjecaj na društvo i okoliš.

Ova inicijativa osim što aktivno promovira postignuća organizacija u području održivosti i digitalizacije, ujedno služi i kao inspiracija drugim poslovnim subjektima da preuzmu aktivnu ulogu u kreiranju boljeg i zelenijeg sutra.

Tvrtka Elektronički računi, zajedno s partnerima, nastavit će s provedbom ovog projektu, osiguravajući širenje dobre prakse i motivacije kako bi se i ostali poslovni subjekti u Hrvatskoj odvažili krenuti putem održivog i društveno odgovornog poslovanja.

Ovo su tvrtke i organizacije koje su u prvom kvartalu 2024. godine zaslužile postati nositeljima vrijednog ekološkog priznanja:

ZELENI CERTIFIKAT

MONTE GIRO d.o.o., GROMATIC KR d.o.o., PRO-KLIMA d.o.o, FIDUCIA d.o.o., ŠPICA SUSTAVI d.o.o, FINTIĆ PROMET d.o.o, OLEUM FLEX d.o.o., HIPP CROATIA d.o.o., Buckhill d.o.o., SPAN d.d., GRAFING, vl.SINIŠA CIZEL, IKONART KONSTRUKCIJE d.o.o., MASA d.o.o., Arx bowling d.o.o., PERKOVIĆ TRADE d.o.o., POLJOCENTAR d.o.o.

PREMIUM ZELENI CERTIFIKAT

4 th DIMENSION d.o.o., ZELENI GRAD ŠIBENIK d.o.o., Milenij d.o.o., VMK KOLEKTOR d.o.o., OPĆINA NOVIGRAD, Vodovod grada Vukovara d.o.o., PETROKOV d.o.o., ZVG d.o.o.

O projektu Zeleni certifikat

Od 2014. godine mojeRačun promovira zeleno, bespapirno poslovanje, a Zeleni certifikat projekt je koji je pokrenuo u suradnji s partnerima i korisnicima s ciljem promocije ekološki osviještenih i društveno odgovornih kompanija u Hrvatskoj.

U projektu Zeleni certifikat mogu sudjelovati poslovni subjekti koji su se uspješno digitalizirali, a svojim društveno odgovornim radom poboljšavaju kvalitetu života te pozitivno utječu na okoliš i zajednicu u cjelini.