U Hrvatskoj je digitalizirano samo 2,5% arhivske građe

U svijetu ubrzanog tehnološkog razvoja, digitalizacija arhivske građe postaje ključna karika u očuvanju i pristupu bogatom kulturnom naslijeđu. No, Hrvatska unatoč tome daleko zaostaje za europskim prosjekom.  

Hrvatska se  i dalje suočava s izazovima u procesu digitalizacije svojih analognih arhiva. Svega 2,5% arhivske građe u zemlji je digitalizirano, što otvara mnogobrojna pitanja o razini pripremljenosti različitih sektora za digitalno doba.

Dok su vjerske ustanove i vojska ostvarile određeni napredak, gospodarstvo zaostaje, a tvrtke koje se bave digitalizacijom arhiva upozoravaju da bi se u proces digitalizacije važne građe trebale uključiti institucije, ali i poduzeća.

Digitalizacija arhivske građe

Prema jednom istraživanju, vjerske ustanove prednjače u procesu digitalizacije s visokih 9,68% digitalizirane građe, dok je vojska na 6,92% digitaliziranih arhivskih dokumenata.

Analizom ovog sektora došlo se do saznanja da je potreba za sigurnošću i pristupom informacijama u vojnim arhivama velika, a to je jedino ostvario pod uvjetom da su takvi podaci u kontroliranom elektroničkom arhivu.

Očekivanja i izazovi na tržištu

Unatoč niskim postotcima, tržište digitalizacije arhivske građe pokazuje potencijal za rast. Tvrtke anticipiraju povećano zanimanje institucija i poduzeća potaknuto pandemijom i prirodnim katastrofama.

U Hrvatskoj postoje deseci tvrtki koje se bave digitalizacijom arhive, ali i brojna ready-to-use rješenja kojima korisnici sami mogu digitalizirati vlastite arhive.

 Ipak, činjenica je da je potrebno uložiti više napora kako bi se osvijestila važnost digitalizacije arhivske građe, odnosno dokumenata koji se iz različitih razloga trebaju dugoročno ili trajno čuvati.

S obzirom na trenutno stanje, Hrvatska ima priliku ubrzati digitalizaciju arhivske građe, stvarajući otpornije, efikasnije i pristupačnije informacijsko okruženje za buduće generacije.

Izazovi su prisutni, ali i potencijal za napredak je velik, no potreban je zajednički interes institucija, tvrtki i stručnjaka da se analogni arhivi presele u digitalni prostor.