Ovo su glavne zakonske promjene koje su na snazi od 1.1.2024.

Vlada je jedinicama lokalne samouprave omogućila da sami odrede porezne stope na dohodak od nesamostalnog rada i samostalne djelatnosti, što ima za cilj poticanje rasta plaća građana

S prvim danom 2024. stupili su na snagu novi zakoni vezani uz oporezivanje, a njih je točno devet: Zakon o porezu na dohodak, Zakon o lokalnim porezima, Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, Zakon o doprinosima, Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom, Zakon o porezu na dobit, Zakon o PDV-u, Zakon o poreznom savjetništvu i Zakon o administrativnoj suradnji u području poreza.

Od 1. siječnja 2024., uz odredbe o ovlasti za donošenje Odluka jedinica lokalnih samouprava o visini poreznih stopa, uvode se i sljedeće promjene: povećanje osnovnog osobnog odbitka i osobnog odbitka za uzdržavane članove te invalidnost, povećanje poreznog razreda za primjenu više stope, ukidanje prireza porezu na dohodak na sve dohotke, piše Večernji.hr.

Također, omogućava se predstavničkim tijelima jedinica lokalne samouprave da svojom odlukom propišu visine poreznih stopa umjesto dosadašnjih 20% i 30%. Osim toga, planirano je povećanje poreznih stopa na dohodak od imovine i kapitala te druge izmjene.

Povećanje paušala u turizmu

Kao jedan od ključnih poteza koji je izazvao veliku pozornost u ovoj godini je ukidanje prireza gradovima i općinama. Vlada je jedinicama lokalne samouprave omogućila da sami odrede porezne stope na dohodak od nesamostalnog rada i samostalne djelatnosti, što ima za cilj poticanje rasta plaća građana.

Osim toga, neke lokalne uprave, primjerice, Zagreb, donijele su odluke o povećanju paušalnog poreza za smještajne jedinice u kampovima. U nedavnom glasanju, Zagrebačka Gradska skupština usvojila je prijedlog o povećanju paušalnog poreza za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu.

Sada je određena nova visina paušalnog poreza od 199,08 eura po krevetu za svaku smještajnu jedinicu u kampu ili kampodmorištu te po smještajnoj jedinici u objektu za robinzonski smještaj, za naselja unutar granica Grada Zagreba.

Nema više zamjena kuna u Fini i bankama

Posljednjih dana 2023. godine u poslovnicama banka i Fine bile su velike gužve jer je 31. prosinca isticao rok za konverziju kuna u eure. S prvim danom 2024. godine zamjena stare valute moći će se obaviti isključivo u HNB-u i to besplatno.

HNB će neprestano vršiti zamjenu novčanica kuna, dok će zamjena kovanica biti moguća unutar trogodišnjeg razdoblja od dana uvođenja eura, odnosno do 31. prosinca 2025. Ove promjene su samo jedna od novosti koje stupaju na snagu početkom 2024. godine.

Samo 16 radnih nedjelja

 Što se tiče eura, valja napomenuti da od 1. siječnja prestaje obveza trgovaca dvojnog iskazivanja cijena u kunama i eurom. Oni trgovci koji to žele, i dalje imaju mogućnost navoditi cijene u kunama uz one u eurima.

Osim toga, od ove godine trgovci će morati dobro razmisliti kako će rasporediti 16 radnih nedjelja. Naime, unatoč tome što je novi Zakon o trgovini na snazi već nekoliko mjeseci, pa su trgovci imali na raspolaganju 16 radnih nedjelja u periodu od srpnja do prosinca, od ove godine morat će ih rasporediti kroz 12 mjeseci.