Opća bolnica Zadar primjer je dobre provedbe zelenih politika

Opća bolnica Zadar

Opća bolnica Zadar ističe se kao primjer kako se kroz inovativne projekte može postići znatno smanjenje ekološkog otiska uz istovremeno unapređenje kvalitete usluga.

U današnje vrijeme, kada je održivost postala imperativ u svim sektorima društva, zdravstvene ustanove igraju ključnu ulogu u promicanju energetske učinkovitosti i digitalne transformacije.

Opća bolnica Zadar, prepoznata i nagrađena ekološkim priznanjem Zeleni certifikat, demonstrira kako integracija zelenih politika i digitalizacija ne samo da pridonose održivosti, već i postavljaju nove standarde u pružanju zdravstvene skrbi.

Opća bolnica Zadar eko primjer

Zeleni certifikat predstavlja prestižno priznanje koje se dodjeljuje institucijama i poduzećima koji demonstriraju izvanrednu predanost digitalnoj izvrsnosti i održivom poslovanju.

Opća bolnica Zadar stala je u red poštovanih nositelja ovog certifikata zahvaljujući svojim sveobuhvatnim naporima u integraciji energetske učinkovitosti i digitalizacije u svoje svakodnevno poslovanje.

Projektima kao što su implementacija solarnih panela, prelazak na ekološki prihvatljivije izvore energije i digitalizacija administrativnih procesa, bolnica je postavila visoke standarde u sektoru zdravstvene skrbi. Priznanje Zeleni certifikat služi kao dokaz da su njihovi napori prepoznati i cijenjeni, ne samo na lokalnoj, već i na široj razini.

Ovo priznanje također igra ključnu ulogu u jačanju reputacije bolnice kao lidera u održivom poslovanju i digitalnoj inovaciji, privlačeći pažnju njihovih pacijenata, partnera i investitora.

Kroz primjer Opće bolnice Zadar, vidimo kako zelene inicijative mogu postati sastavni dio identiteta institucije, promičući kulturu održivosti koja nadilazi osnovne operacije i utječe na cijelu zajednicu.

Energetska učinkovitost

Opća bolnica Zadar poduzela je značajne korake u smjeru energetske učinkovitosti, što je rezultiralo impresivnim smanjenjem operativnih troškova i emisija ugljičnog dioksida. Jedan od ključnih projekata u ovom kontekstu je izgradnja solarne elektrane na krovu Poliklinike, što predstavlja veliki korak prema samoodrživosti u energetskom smislu.

Ovaj projekt, vrijedan preko 260.000 eura, omogućit će bolnici da godišnje uštedi više od 26.500 eura na računima za električnu energiju. Osim financijske uštede, solarna elektrana doprinosi i značajnom smanjenju emisija CO2, smanjujući godišnje emisije za više od 65 tona.

Takav pristup ne samo da jača financijsku stabilnost bolnice već i demonstrira njezinu predanost očuvanju okoliša.

Pored solarne elektrane, bolnica je pokazala svoju predanost zelenoj tranziciji kroz niz drugih inicijativa. Obnova kotlovnice i prelazak na prirodni plin kao izvor energije rezultirali su smanjenjem emisija CO2 za oko 433 tone godišnje. Ove aktivnosti nisu samo investicije u budućnost bolnice, već i primjer kako se sustavno može raditi na poboljšanju kvalitete života u zajednici.

Planovi bolnice za budućnost uključuju daljnje aplikacije na projekte za smanjenje emisija CO2 i troškova električne energije, pokazujući jasnu viziju prema održivosti. Nastavak ovakvih inicijativa dodatno će cementirati status Opće bolnice Zadar kao lidera u energetskoj učinkovitosti unutar zdravstvenog sektora.

Sve inicijative i projekti koje je bolnica provela, nalaze se na poveznici OB ZADAR PROJEKTI.

Opća bolnica Zadar primjer je dobre provedbe zelenih politika

Digitalizacija za učinkovitost

Digitalizacija je ključni stup modernizacije Opće bolnice Zadar, koja je primjenom naprednih tehnoloških rješenja unaprijedila efikasnost i kvalitetu svojih usluga.

Uvođenjem Bolničkog informacijskog sustava (BIS), bolnica je optimizirala svoje administrativne procese, olakšavajući rad zdravstvenom osoblju i poboljšavajući iskustvo pacijenata.

Sustav omogućava efikasnije upravljanje medicinskim i administrativnim podacima, smanjujući vjerojatnost grešaka i ubrzavajući protok informacija unutar ustanove.

Osim toga, implementacijom laboratorijskog informacijskog sustava (LIS), bolnica je povećala učinkovitost laboratorijskih procesa, što doprinosi bržoj i preciznijoj dijagnostici.

Portal za pacijente, digitalna platforma koju je razvila zagrebačka tvrtka EHS, revolucionizirala je način na koji pacijenti komuniciraju s bolnicom. Omogućujući im pristup vlastitim nalazima i radiološkim slikama putem interneta, portal je znatno poboljšao dostupnost informacija i učinio zdravstvenu skrb transparentnijom.

Digitalizacija je doprinijela i ekonomičnosti poslovanja bolnice kroz usluge mojeRačun, koje omogućavaju automatizaciju fakturiranja i bolju kontrolu računovodstvenih poslova.

Takav integrirani pristup ne samo da povećava operativnu učinkovitost već i doprinosi održivosti, smanjujući potrebu za papirnatim dokumentima i pratećim troškovima.

Kroz digitalnu transformaciju, Opća bolnica Zadar postavila je novi standard u zdravstvenom sektoru, demonstrirajući kako tehnologija može unaprijediti zdravstvenu skrb i istovremeno poduprijeti ekološke i ekonomske ciljeve.

Doprinos zajednici i okolišu

Opća bolnica Zadar ne samo da postavlja standarde u energetskoj učinkovitosti i digitalizaciji unutar zdravstvenog sektora, već aktivno doprinosi i poboljšanju kvalitete života u svojoj zajednici.

Kroz svoje zelene inicijative, bolnica direktno utječe na smanjenje ekološkog otiska i promicanje održivosti među građanima.

Edukativne aktivnosti koje bolnica provodi za javnost igraju ključnu ulogu u podizanju svijesti o važnosti zaštite okoliša.

Kroz radionice, predavanja i javne kampanje, bolnica educira stanovništvo o učinkovitom korištenju resursa, recikliranju i očuvanju prirode, čime doprinosi stvaranju ekološki osviještene zajednice.

Društveno odgovorno poslovanje Opće bolnice Zadar odražava se i u njenom odnosu prema zaposlenicima. Projektima kao što je “Vaša je sigurnost u našim rukama”, bolnica ne samo da unaprjeđuje znanje i vještine svojeg osoblja u promociji zdravlja i prevenciji bolesti, već i stvara sigurno i poticajno radno okruženje, čime dodatno potvrđuje svoju predanost društvenoj odgovornosti.

Kroz ove i mnoge druge inicijative, Opća bolnica Zadar aktivno doprinosi izgradnji održive i zdrave budućnosti za svoju zajednicu, postavljajući se kao uzor u integraciji ekoloških i društveno odgovornih praksi.

Visokokvalitetna zdravstvena skrb

Opća bolnica Zadar ne samo da je primjer izvrsnosti u energetskoj učinkovitosti i digitalizaciji unutar zdravstvenog sektora, već je i pionir u integraciji održivih praksi koje imaju pozitivan utjecaj na zajednicu i okoliš.

Dobivanje Zelenog certifikata nije samo priznanje za dosadašnje uspjehe, već i poticaj za nastavak putovanja prema još održivijoj budućnosti.

Projekti koje bolnica provodi su dokaz da je moguće uskladiti visokokvalitetnu zdravstvenu skrb s očuvanjem okoliša i promicanjem dobrobiti zajednice.

Kroz inovativne pristupe u smanjenju potrošnje energije, digitalizaciji procesa, i aktivnom doprinosu zajednici, Opća bolnica Zadar postavlja standard za druge institucije u Hrvatskoj i šire.

Zelena politika za budućnost

Zelene inicijative i digitalna transformacija koje bolnica provodi služe kao inspiracija i model kako sektor zdravstva može igrati ključnu ulogu u održivom razvoju društva. Pritom, Opća bolnica Zadar dokazuje da predanost održivosti i inovaciji ne samo da poboljšava operativnu učinkovitost i kvalitetu skrbi, već i doprinosi stvaranju boljeg i zelenijeg sutra za sve nas.

Poticanje na daljnje inicijative u smjeru zelene tranzicije i digitalizacije neće samo unaprijediti sektor zdravstva, već će imati trajan pozitivan utjecaj na cijelo društvo, što dodatno naglašava važnost održivih i inovativnih praksi u svim segmentima života.