Europska komisija: Plaćanje mora biti dostupno 24 sata, 7 dana u tjednu

Napredni elektronički potpis sigurniji je od vlastoručnog

Europska unija sve je bliže ostvarenju cilja uspostave sustava plaćanja prema kojem bi se platna transakcija trebala realizirati unutar 10 sekundi, a platne usluge pojednostaviti za krajnjeg kupca.

Novim zakonskim prijedlogom Europska komisija odredila je da će se svim građanima i poduzećima s bankovnim računima u Europskoj uniji morati omogućiti plaćanja u roku od 10 sekundi i to po istoj ili manjoj cijeni nego za klasične transakcije, piše Slobodna Dalmacija.

Podsjetimo, prema trenutnom klirinškom modelu platni sustav raspoloživ je 365 dana, ali umanjen za 104 dana vikenda, ako nije riječ o transakcijama unutar iste banke.

U tim klasičnim transferima, procjenjuju u Europskoj komisiji, svakodnevno je na području cijele Unije blokirano gotovo 200 milijardi eura u tranzitu u financijskom sustavu. Taj novac Europska komisija želi osloboditi za potrošnju i ulaganja.

Plaćanja i uplate u nekoliko sekundi

Kako je istaknula Mairead McGuinness, povjerenica za financijske usluge, financijsku stabilnost i uniju tržišta, ova inicijativa izravno će koristiti građanima i poduzećima EU-a.

„Tehnologija za instant plaćanja postoji još od 2017. godine i nema razloga da građani i poduzeća u EU ne mogu odmah poslati i primiti novac. Taj instrument plaćanja i primanja novca u nekoliko sekundi posebno je važan u vrijeme kada računi kućanstava i malih i srednjih poduzeća rastu te se pazi na svaki novčić“, istaknula je McGuinness.

Skraćivanje vremena transfera novca na nekoliko sekundi povjerenica Europske komisije usporedila je s prelaskom poštanskog slanja dopisa na e-poštu.

„Danas se još uvijek gotovo 90 posto kreditnih transfera u eurima i dalje obrađuje na tradicionalni “spori” način, odnosno plaćanja se primaju samo tijekom radnog vremena, a na račun primatelja stižu tek sljedećeg radnog dana, što može potrajati i do tri kalendarska dana“, smatra McGuinness.

Prema zakonskom prijedlog, pružatelji usluga instant plaćanja u eurima moraju ponuditi uslugu provjere podudarnosti između broja računa, odnosno IBAN-a i imena korisnika plaćanja. Vezano uz provedbu mjera sigurnosti, dužni su upozoriti platitelja na svako otkriveno odstupanje, i to prije nego što platitelj autorizira transakciju, budući da bi to moglo sugerirati prijevaru.

Bolje upravljanje novčanim tokom

Prelaskom s trenutnog klirinškog modela na instant plaćanja, odnosno bržim primanjem uplata, mala i srednja poduzeća bolje bi upravljala novčanim tokom pa bi im moglo godišnje ostati 1,34 do 1,84 milijarde eura, izračunala je EK.

Osim toga, prijenos sredstava u nekoliko sekundi, u bilo koje vrijeme, danju ili noću, svakog dana u godini, smanjio bi vjerojatnost skupih kamata zbog kašnjenja u plaćanjima.

Unatoč tome što u mnogim zemljama trenutna, odnosno instant plaćanja već počinju standard, početkom ove godine udio trenutačnih plaćanja u svim kreditnim transferima u eurima u Uniji iznosio je samo 11 posto. Ovim zakonom, to bi se trebalo ubrzo promijeniti.

„Trenutna plaćanja trebala bi biti dostupna svima u Europi kako bismo ostali globalno konkurentni i što je moguće više iskoristili inovacijske mogućnosti koje nudi digitalno doba. Trenutačna plaćanja građanima nude veći izbor i praktičnost, a poduzećima bolju kontrolu nad novčanim tokom i niže operativne troškove, smatra Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Europske komisije zadužen za gospodarstvo.

Uvođenjem trenutnih plaćanja, smatra Europska komisija, neće se ukinuti ona „tradicionalna“, nego će svi koji nude kreditne transfere u eurima morati omogućiti i instant plaćanja. Period za prilagodbu bit će pola godine od početka primjene zakona za primanja instant plaćanja, odnosno godinu dana za slanje trenutnih plaćanja u eurima.

Novosti koje donose instant plaćanja

Novi zakon trebao bi donijeti brojne promjene u načinu obavljanja transakcija, no ono što je ključno je izvršenje platnih transakcija gotovo u stvarnom vremenu, odnosno unutar 10 sekundi. Plaćanja će se provoditi 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu i to svih 365 dana u godini, pri čemu će obračunski dan biti jednak onom kalendarskom.