LC SPI rješenja od danas nude plaćanje naloga i dohvat izvoda direktno iz svojih aplikacija

Usluge iniciranja plaćanja (PIS) i dohvata izvoda (AIS) od ovoga petka su integrirane i dostupne za korištenje u LC SPI rješenjima, navodi se u zajedničkom priopćenju tvrtke Libusoft Cicom i prvog licenciranog pružatelja ovih platnih usluga u Hrvatskoj, tvrtke Elektronički računi.

„Nova integracija LC SPI sustava s platnim uslugama AIS i PIS, korisnicima donosi dohvat izvoda i iniciranje plaćanja te brojne nove mogućnosti kroz širok spektar naših aplikacija“, kažu iz tvrtke Libusoft Cicom.

Suradnja dviju kompanija započela je prije više godina integracijom mojeRačun usluge  u LC SPI rješenja, a danas je, osim uslugom dohvata izvoda (AIS), nadograđena i uslugom plaćanja i iniciranja plaćanja (PIS).

Iako je plaćanje iz programskog rješenja koncipirano kao samostalna usluga, predstavlja logičan dodatak na postojeće usluge izdavanja i zaprimanja eRačuna.

„Putem usluge iniciranja plaćanja (PIS) mogu se plaćati i računi u papirnatom obliku, ponude ili putni nalozi, odnosno sve valjane knjigovodstvene isprave koje se evidentiraju i knjiže u računovodstvenom programu. Isto se odnosi i na isplatu plaća te drugih vrsta dohodaka koje poslovni subjekt uobičajeno isplaćuje“, pojasnio je Marko Emer, predsjednik uprave tvrtke Elektronički računi.

Plaćanje iz LC SPI rješenja

Unutar LC SPI rješenja korisnicima je s novom verzijom aplikacija, koja je dostupna od 20. listopada, omogućeno plaćanje zbrojnog naloga, odnosno plaćanje računa bez „ulogiravanja“ na internet bankarstvo i učitavanja zbrojnih naloga u banku.

„Formiranje zbrojnog naloga i direktno slanje na plaćanje iz SPI sustava, odnosi se i na plaćanje obveza u salda kontima, ali i na aplikaciju obračuna plaća, putnih naloga, odnosno na sve aplikacije u kojima se zbrojni nalog za plaćanje formira“, ističu iz tvrtke Libusoft Cicom.

Aktivnom primjenom usluge iniciranja plaćanja unutar LC SPI rješenja, korisnici će iskusiti bitno skraćenje vremena između trenutka iniciranja naloga u sustavu i dobivanja statusa izvršenja naloga u odnosu na postojeći način rada. To će im omogućiti da uredne naloge brže proknjiže, a da za platne naloge s greškom lakše i brže identificiraju zbog čega je nastala pa je mogu jednostavnije ispraviti i ponovno poslati na plaćanje iz LC SPI rješenja.

Dohvat izvoda u sustav

Uz uslugu plaćanja, nova verzija LC SPI rješenja donosi uslugu provjere stanja po transakcijskom računu u stvarnom vremenu i dohvat izvoda u LC SPI sustav.

„Krajnji korisnik više ne mora zaprimati izvode na e-mail, odnosno preuzimati ih s internet bankarstva pa ih onda učitavati u sustav, nego to sustav, kroz uslugu AIS, čini automatski. Ova usluga donosi bitnu uštedu vremena u samom poslovanju, neovisno o tome koliko transakcijskih računa korisnik koristi, s obzirom na to da se funkcionalnost može dogovoriti za sve IBAN-e korisnika“, ističu iz tvrtke Libusoft Cicom.

Iz tvrtke Elektronički računi dodaju kako je praćenje pojedinačnih uplata preveliko opterećenje za administraciju, posebice jer se prometi najčešće knjiže tek nakon zaprimanja izvadaka o prometu po računima za prethodni dan.

„Korištenjem usluge AIS, informaciju o stanju na računu i svakoj uplati, sa svih svojih poslovnih računa, korisnici mogu zaprimati gotovo u stvarnom vremenu direktno u svoje LC SPI rješenje“, naglasio je Emer.

Aktivacija usluga

Preduvjet za korištenje usluga iniciranja plaćanja i dohvata izvoda o prometu po računima unutar LC SPI rješenja je aktivacija usluge, odnosno odgovarajuća licenca.

S obzirom na to da se sigurnost financijskih usluga temelji na pouzdanoj autentifikaciji korisnika, operater u LC SPI sustavu mora imati dodijeljeno pravo za provođenje naloga digitalnim bankarstvom.

Treći preduvjet je privola za pristup bankarskom sustavu u ime klijenta, budući da su PIS i AIS usluge koju tvrtka Elektronički računi, kao jedini licencirani pružatelj ovih usluga na tržištu, ugovara pojedinačno s poslovnim bankama.

Privola se daje putem ePlati stranice, nakon čega korisnik usluge dobiva pristup svojim bankovnim računima unutar LC SPI rješenja.

Predvodnici digitalizacije

Podsjetimo, Libusoft Cicom već je 30 godina jedna od vodećih IT i konzultantskih tvrtki u Hrvatskoj, specijalizirana za razvoj i implementaciju računalnih rješenja za poslovne procese.

Njihova programska rješenja danas koristi više od 1300 korisnika, većinom jedinice lokalne i regionalne samouprave, proračunski korisnici, komunalna poduzeća, ali i tvrtke koje će primjenom usluga iniciranja plaćanja i dohvata izvoda dodatno ubrzati digitalnu transformaciju koju su obavezni provesti.

Tvrtka Elektronički računi certificirana je institucija za platni promet i prvi licencirani pružatelj usluge iniciranja plaćanja (PIS – Payment Initiation Service) i usluge informiranja o bankovnom računu (AIS – Account Information Service).

Navedene usluge prvi puta su predstavljene u rujnu 2022. godine pod zajedničkim brendom ePlati, koji će uskoro postati merBanking, a u posljednjih godinu dana prometnule su važan segment računovodstvenih programa i poslovnih rješenja na tržištu kao jedino rješenje koje nudi automatizaciju platnog prometa poslovnih subjekata.