Izglasan Zakon o plaćama u državnoj i javnim službama

Hrvatski sabor je u petak sa 77 glasova za, 12 protiv i 24 suzdržana usvojio Zakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama.

Ovaj zakon ima ambiciozan cilj – standardizirati plaće za gotovo 240 tisuća zaposlenih čije plaće financira državni proračun.

Standardizacija plaća za održivu budućnost

Vlada ističe da je uređenje plaća u državnoj i javnoj službi najveći reformski pothvat u javnoj upravi u posljednjih 30 godina. Sadašnji sustav s više od 300 propisa i 2500 kategorija radnih mjesta zamijenit će se jedinstvenom platnom listom od 16 platnih razreda. Najniži koeficijenti će porasti za gotovo 60 posto, čime će najslabije plaćeni zaposlenici doživjeti značajno poboljšanje.

Transparentnost u zapošljavanju

Novi zakon donosi i dodatak na plaću za učinkovitost rada, koji može doseći i do 30 posto. Također, uvodi se godišnji bonus za najbolje rezultate. Ocjene “izvrstan” i “naročito uspješan” bit će rezervirane za najviše 15 posto zaposlenih, a ocjenjivanje će provoditi rukovodeći kadar.

Centralizirano zapošljavanje

Paralelno s ovim zakonom, izglasan je i Zakon o državnim službenicima koji donosi jedinstvena pravila za prijam, napredovanje, ocjenjivanje i odgovornost. Centralizirani sustav zapošljavanja, koji je trenutno u fazi provedbe, omogućit će objektivno online testiranje kandidata, ubrzavajući proces izbora i pridonoseći transparentnosti.

Naime, zapošljavanje će se provoditi centralizirano, putem online testiranja, čime će se osigurati objektivnost i transparentnost postupka izbora kandidata, ubrzati postupak izbora kandidata i doprinijeti zapošljavanju kandidata s potrebnim kompetencijama.

Premještaj bez suglasnosti i posebni dodaci

Značajna je i odredba koja omogućava premještaj državnog službenika bez njegove suglasnosti do udaljenosti od 50 kilometara od mjesta stanovanja.

Također, prihvaćenim amandmanima HDZ-a osiguralo se zadržavanje dodataka na plaću službenicima osnovnih škola u eksperimentalnom programu te uređenje dodataka pravosudnim policajcima koji rade u posebnim uvjetima.

Ovim zakonima otvara se novo poglavlje u javnoj upravi, oblikujući održivu i transparentnu budućnost za državne službenike i namještenike, rečeno je u Saboru. Prve plaće po novom Zakonu trebale bi biti već za ožujak iduće godine.