Svjetski i Europski tjedan novca obilježava se od 18. do 24. ožujka 2024.

Svjetski i Europski tjedan novca obilježava se od 18. do 24. ožujka 2024.

Svjetski i Europski tjedan novca u Hrvatskoj će se obilježiti od 18. do 24. ožujka 2024. godine pod vodstvom Ministarstva financija kao nacionalnog koordinatora za financijsko opismenjavanje.

Obilježavanje Svjetskog i europskog tjedna novca ima za cilj potaknuti građane, posebice mlade, da aktivno razmišljaju o svojim financijama, a to će naučiti uz pomoć različitih aktivnosti poput radionica, seminara, konferencija, webinara, edukativnih igara i dijeljenja iskustava.

U tom razdoblju bit će organizirane mnoge aktivnosti na nacionalnoj razini kako bi se podigla svijest o važnosti financijske pismenosti i potrebi osnaživanja pojedinaca za bolje upravljanje financijama i osiguranje sigurnije budućnosti.

Za Svjetski i Europski tjedan novca ovogodišnji slogan je “Zaštiti svoj novac, osiguraj svoju budućnost”, dok Europski tjedan novca nosi slogan “Desetljeće jačanja europskog financijskog obrazovanja: Što dalje?”.

Aktivnosti obilježavanja događaja Svjetski i Europski tjedan novca su započele već 15. ožujka 2024. godine s održavanjem Stručnog skupa za odgojno-obrazovne djelatnike pod nazivom “Zaštiti svoj novac, osiguraj svoju budućnost”, pod organizacijom Ministarstva financija, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za odgoj i obrazovanje.

“Štedi, uloži i život posloži!”

U ponedjeljak, 18. ožujka 2024., službeno će početi prvi dan Svjetskog i Europskog tjedna novca s konferencijom “Štedi, uloži i život posloži!” koju organizira Ministarstvo financija. Konferencija se održava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a namijenjena je srednjoškolcima i studentima.

Na konferenciji će sudionici podijeliti kako je financijska pismenost utjecala na njihove karijerne puteve, a kroz Malu školu investiranja, kvizove znanja i sajam financijske pismenosti nastojat će se sudionicima približiti teme financijske pismenosti na jednostavniji način. Glavne teme će biti važnost razvijanja dobrih financijskih navika, planiranje za budućnost i razumijevanje ulaganja, uz naglasak na sveprisutnije financijske prijetnje.

Financijska pismenost

Istraživanje Eurobarometra iz prošle godine pokazuje različite razine financijske pismenosti među građanima EU-a, s potrebom usmjeravanja edukacije prema osjetljivim skupinama, odnosno mladim osobama, ženama te osobama s nižim primanjima ili nižim stupnjem obrazovanja.

Prema izvještaju Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), pod nazivom “Međunarodno ispitivanje financijske pismenosti odraslih”, Hrvatska je postigla odlične rezultate. Istraživanje je provedeno tijekom 2022. i 2023. godine, a ukupni rezultat financijske pismenosti naših građana iznosio je 62%.

Unatoč dobrim rezultatima iz izvještaja OECD-a, anketno istraživanje koje je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga provela među srednjoškolcima 2022. godine, ukazalo je na potrebu za većom integracijom financijskog obrazovanja u obrazovni sustav radi pružanja potrebnih vještina mladima za upravljanje financijama.

Svjetski i Europski tjedan novca

U ovogodišnjem obilježavanju Svjetskog i Europskog tjedna novca uključeni su mnogi partneri, a Ministarstvo financija poziva sve građane, posebno odgojno-obrazovne djelatnike, djecu i mlade, da se pridruže obilježavanju Svjetskog i Europskog tjedna novca i na taj način doprinesu izgradnji financijski obrazovanijeg društva.