U rad puštena aplikacija mPorezna: paušalci mogu brže podnositi PO-SD

U rad puštena aplikacija mPorezna: paušalci mogu jednostavnije podnositi PO-SD

Aplikacija mPorezna trebala bi omogućiti brže i jednostavnije podnošenje PO-SD obrazaca za porezne obveznike koji obavljaju samostalnu djelatnost i porez na dohodak plaćaju u paušalnom iznosu.  

Početak nove godine za obveznike paušalnog oporezivanja znači da se bliži datum predaje PO-SD obrazaca na temelju kojih će Poreznoj upravi prijaviti ostvarene ukupne godišnje primitke i, sukladno njima, plaćati „paušalni“ porez u 2024.

Novost je da to od ove godine mogu napraviti putem mobilne aplikacije mPorezna čime je Ministarstvo financija – Porezna uprava povećala dostupnost elektroničkih usluga, što bi korisnicima trebalo ne samo olakšati ispunjavanje poreznih obveza, nego će im smanjiti i troškove.

NIAS i mPorezna

Aplikacija funkcionira na jednostavan način jer je za slanje obrazaca dovoljna je NIAS vjerodajnica značajne razine sigurnosti (2), poput mobilnog tokena banaka ili besplatnog mTokena kojeg izdaje FINA.

Sve funkcionalnosti aplikacije mPorezna dostupne su na stranicama e-Građani.  

Porezni obveznici koji obavljaju samostalnu djelatnost i porez na dohodak utvrđuju u paušalnom iznosu sada mogu brže i jednostavnije, putem mobilne aplikacije mPorezna​ u samo par klikova, dostaviti obavezni obrazac.

Riječ je o tome da aplikacija, na temelju podataka o ukupno ostvarenim primicima, sama obračunava te pretpopunjava obrazac, no ostavljena je mogućnost da korisnik i samostalno unosi izmjene u podacima.

Podsjetimo, izvješće o paušalnom dohotku od samostalnih djelatnosti i uplaćenom paušalnom porezu na dohodak i prirezu poreza na dohodak, ili PO-SD, je obrazac na temelju kojeg Porezna uprava utvrđuje godišnju obvezu paušalnog poreza.

Obaveza, odnosno „paušalni porez“ utvrđuje se prema ostvarenom prometu u prethodnoj godini koji je iskazan na PO-SD obrascu i to na temelju godišnjih primitaka ili iznosa predviđenih primitaka za tekuću godinu.

Predaja PO-SD

Paušalni obrtnici ove godine svoj PO-SD moraju dostaviti najkasnije do 15. siječnja 2024. godine.

Aplikacija mPorezna razvijena je u sklopu projekta „Povezivanje i unaprjeđenje aplikativnih rješenja unutar Informacijskog sustava Porezne uprave i razvoj mPorezne“ sufinancirana sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Kako popuniti PO-SD obrazac možete pročitati u uputama na stranicama Plavi ured.