Budućnost financijskih usluga je stigla: ePlati je od danas merBanking

Inovativna fintech usluga ePlati od 1. prosinca 2023. godine dostupna je pod novim imenom merBanking i povezana sa svim važnijim bankama koje pokrivaju 90% hrvatskog tržišta, izvijestila je tvrtka Elektronički računi.

Podsjetimo, ova kompanija je prvi licencirani pružatelj platnih usluga iniciranja plaćanja i informiranja o računu koje su u Hrvatskoj prvi put predstavljene u rujnu 2022. godine pod jedinstvenim brendom ePlati.

„Tijekom prve godine na tržištu iz iskustva naših korisnika shvatili smo da im ePlati znači daleko više od mogućnosti zadavanja pojedinačnih ili skupnih naloga kroz računovodstveni program i dohvata izvoda. Općeniti je stav da smo našim korisnicima doveli internetsko bankarstvo tamo gdje im je najpotrebnije – u njihov računovodstveni program. Zato je ova usluga više od ePlati, ona je merBanking“, istaknuo je Marko Emer, predsjednik Uprave tvrtke Elektronički računi.

Novo ime, dodao je Emer, obuhvaća daleko više značajki ove usluge koje se, iz onog prijašnjeg naziva, možda nisu mogle na prvu prepoznati.

„Usluga merBanking, osim dohvata izvoda, omogućuje korisnicima i dohvat transakcija što znači da u svakom trenutku, unutar svog računovodstvenog programa, mogu pratiti sve uplate i isplate po svim transakcijskim računima kojima upravljaju, a da se nisu trebali ulogirati u internetsko bankarstvo“, pojasnio je Emer.

Stanje svih računa u ERP-u

Korisnici merBanking usluge mogu obavljati i dohvat balansa unutar svog računovodstvenog programa, što je značajka koja im daje uvid u stanje po svim bankovnim računima kada god za to imaju potrebu.

„Usluga i dalje pruža potpunu automatizaciju poslovanja kada govorimo o upravljanju poslovnim računima. Primjerice, osim što jednim klikom možete povući izvode sa svih računa, merBanking omogućuje da se stavke s izvoda automatski proknjiže na unaprijed određena konta, sukladno vrsti troška i podacima kao što su naziv dobavljača, poziv na broj primatelja i drugim relevantnim informacijama“, pojašnjava CEO Elektronički računi.

Emer podsjeća da je kompanija Elektronički računi uslugu merBanking dosad implementirala u više od 40 računovodstvenih programa i poslovnih rješenja koje koristi najveći dio tržišta, a da je konačni cilj dovesti ovu fintech inovaciju u sva rješenja, njih 466, koje čine mojeRačun mrežu.

Budućnost financijskih usluga je stigla: ePlati od danas je merBanking

„Riječ je o infrastrukturi koju smo inicirali i vodimo još od 2013. godine kada je naš prvi ERP partner integrirao mogućnost slanja eRačuna putem našeg servisa. Danas, nadovezujući se na postojeću uslugu razmjene eRačuna, ti partneri su svoje usluge nadogradili fintech uslugom merBanking i povećali vrijednost kod svojih korisnika omogućivši im automatizaciju plaćanja i dohvata informacija o računu kroz računovodstveni program. Naši zajednički korisnici tako štede resurse, a istovremeno povećavaju kvalitetu i ažurnost vlastitih financijskih podataka“, pojasnio je CEO Elektronički računi.

Plaćanje iz računovodstvenog programa

Kroz uslugu merBanking mogu se plaćati računi u papirnatom ili elektroničkom obliku, ponude ili putni nalozi, odnosno sve valjane knjigovodstvene isprave koje se evidentiraju i knjiže u računovodstvenom programu. Isto se odnosi i na isplatu plaća te drugih vrsta dohodaka koje poslovni subjekt uobičajeno isplaćuje.

„Korisnik ove usluge više ne mora generirati datoteke s platnim nalozima iz poslovne aplikacije i potom ih ručno prepisivati ili učitavati u internetsko bankarstvo. U svom računovodstvenom programu bira račun s kojeg će plaćati te datum izvršenja, a u konačnici u isti taj program zaprima informaciju o provedbi plaćanja“, objašnjava Emer.

Budućnost financijskih usluga

Usluga merBanking obuhvaća dvije temeljne platne usluge proizašle iz revidirane Direktive o platnim uslugama Europske unije (PSD2) koja je otvorila sučelja banaka za druge pružatelje platnih usluga.

Zahvaljujući inovacijama tehnološkog sektora, koje su iskoristile pozitivan val promjena koje je donijela PSD2, danas imamo jednostavnije, dostupnije i raznovrsnije financijske usluge te veću mogućnost izbora za potrošače.

„Razvojem tehnologije i regulatornog okvira porastao je i razvoj rješenja koja se temelje na digitalnoj identifikaciji, mobilnim aplikacijama i uslugama u oblaku. Nove tehnologije koje mijenjaju financijsku industriju, promijenile su i način na koji potrošači, bilo da je riječ o fizičkim osobama, poslovnim i javnim subjektima ili neprofitnim organizacijama, pristupaju i konzumiraju financijske usluge. Usluga kao što je merBanking dovest će do toga da će financijski sustav biti jeftiniji, dostupniji i učinkovitiji i za pružatelje usluga i za potrošače pa možemo zaključiti da je budućnost financijskih usluga već stigla“, ističu iz tvrtke Elektronički računi.