Prijenos novca u 10 sekundi konačno dobio zakonski okvir u EU

Prijenos novca u 10 sekundi konačno dobio zakonski okvir u EU

Članovi Europskog parlamenta (MEP-ovi) službeno su usvojili nove propise kako bi osigurali da prenesena sredstva odmah stignu na bankovne račune malih potrošača i tvrtki diljem EU.

Cilj novih propisa je osigurati da maloprodajni klijenti i tvrtke ne moraju čekati danima na svoja sredstva, nego da se prijenos novca obavi u samo deset sekundi, uz najviše sigurnosne standarde, kako je i zamišljeno za instant plaćanja.

Podsjetimo, tehnologija za instant plaćanja postoji još od 2017. godine, stoga ne postoji razlog da i građani i poduzeća ne mogu odmah primati novac. Sad kada je za to pripremljen i zakonski okvir, kreće se u brzu primjenu novog instrumenta plaćanja.

Banke i pružatelji platnih usluga (PSP) morat će osigurati da su novčane transakcije pristupačne i da se obrađuju odmah po zaprimanju za razliku od dosadašnjeg „sporog načina“, odnosno načina gdje se prijenos novca obavlja samo tijekom radnog vremena, a uplate sjedaju sljedeći dan ili čak s tri kalendarska dana razmaka.

Novi propisi definiraju “trenutne” novčane transakcije kao prijenose novca koji stižu na račun primatelja u roku od deset sekundi, bez obzira na vrijeme ili dan. Isto tako, platitelj bi u roku od deset sekundi trebao biti obaviješten je li preneseni novac dostupan primatelju.

Ključne promjene u platnim uslugama

Pružatelji platnih usluga smješteni u euro zoni imat će devet mjeseci da osiguraju primanje trenutnih novčanih transakcija u eurima dok će za uvođenje slanja transakcija imati 18 mjeseci

Michiel Hoogeveen, nizozemski član Europskog parlamenta, je za The Fintech Times komentirao novi zakon istaknuvši kako su ovime konačno stvoreni uvjeti da se neugodno čekanje u procesima plaćanja ostavi u prošlosti.

“Regulacija instant plaćanja označava dugo očekivanu modernizaciju plaćanja na jedinstvenom europskom tržištu. Klijenti sada mogu reći zbogom neugodnosti čekanja dva ili tri radna dana da pristupe svojem novcu. Ostvarujemo nešto što ljudi i tvrtke zaista cijene, a to je prijenos novca unutar 10 sekundi u bilo koje doba dana”.

Države članice koje ne koriste euro kao svoju primarnu valutu također će morati primijeniti pravila nakon dužeg prijelaznog razdoblja.

Zaštita klijenata od prijevara

Kako bi se maksimizirala sigurnost korisnika, PSP-ovi će morati uspostaviti snažne i ažurirane mjere otkrivanja i sprječavanja prijevara kako bi se izbjegao prijenos novca na pogrešne račune.

Svi PSP-ovi koji posluju u EU sada bi trebali pružiti uslugu provjere identiteta primatelja – bez dodatnih naknada ili troškova. To znači da naknade koje PSP-ovi naplaćuju za instant novčanu transakciju u eurima ne smiju biti više od naknada naplaćenih za “ne-trenutne” transakcije.

Kao dodatna zaštita od prijevara, PSP-ovi će također morati omogućiti svojim klijentima postavljanje maksimalnog iznosa za trenutne novčane prijenose u eurima koji se lako može mijenjati prije sljedećeg prijenosa.

Novi propisi također utvrđuju da ako bilo koji PSP ne ispuni svoje obveze za sprječavanje prijevara u dovoljnoj mjeri, a to rezultira financijskim štetama, klijent može zahtijevati odštetu od pružatelja usluga.

Isto tako, pružatelji platnih usluga koji nude trenutne novčane transakcije trebali bi provjeriti jesu li neki od njihovih klijenata podvrgnuti sankcijama ili drugim restriktivnim mjerama vezanim uz pranje novca i financiranje terorizma.

Prijenos novca u skladu sa zahtjevima tržišta

Europski parlament donosi ključne promjene u području platnih usluga s ciljem poboljšanja brzine, sigurnosti i praktičnosti prijenosa novca.

Novi zakon predstavlja značajan korak prema modernizaciji i usklađivanju platnih sustava u Europskoj uniji, pružajući korisnicima brže, sigurnije i praktičnije transakcije u skladu s današnjim zahtjevima tržišta.

Širenje financijskih usluga

Otvaranjem bankarskih IT sustava prema fintech kompanijama, što je jedan od preduvjeta uvođenja instant plaćanja, u rujnu 2022. godine na hrvatskom tržištu su se pojavile dvije ključne inovacije proizašle iz revidirane Direktive o platnim uslugama Europske unije (PSD2); usluga plaćanja i iniciranja plaćanja i usluga informiranja o bankovnom računu.

Usluge su objedinjene pod nazivom merBanking i implementirane u više desetaka računovodstvenih programa na hrvatskom tržištu. Korisnici iz svog računovodstvenog programa mogu obavljati dohvat izvoda i automatsko knjiženje, dohvat transakcija i dohvat balansa.

Kroz merBanking se može inicirati pojedinačno i grupno plaćanje računa te svih drugih knjigovodstvenih isprava koje se knjiže u računovodstvenom programu.