Potpora digitalnoj tranziciji raste: Zeleni certifikat broji sve više nositelja

Projekt Zeleni certifikat je pokrenula tvrtka Elektronički računi kao nastavak ekoloških aktivnosti koje provode još od 2014. godine kao potporu digitalnoj tranziciji.

Više od 70 milijuna primljenih i poslanih eDokumenata, čak 350 milijuna „ušteđenih“ papira i 4.320 stabala koja nastavljaju rasti, brojke su zbog kojih je 2021. godine pokrenut projekt Zeleni certifikat.

Tri godine poslije, ove su brojke višestruko veće, kao i broj organizacija koje su postale nositeljima ovog vrijednog ekološkog priznanja.

Projekt Zeleni certifikat je pokrenula tvrtka Elektronički računi, najveći privatni informacijski posrednik, u suradnji s korisnicima i partnerima, kao svojevrstan nastavak zelenih aktivnosti koje provode još od 2014. godine.

Ideja je bila odati priznanje organizacijama koje su uspješno implementirale digitalizirane procese i svojim djelovanjem pozitivno utječu na okoliš i zajednicu u cjelini, a ujedno služe kao potpora digitalnoj tranziciji ostalih sudionika na tržištu.

Smanjen ekološki otisak

Tijekom tri godine provedbe ekološkog projekta nositelji priznanja Zeleni i Premium zeleni certifikat postale su brojne privatne i javne tvrtke, obrti, zdravstvene ustanove, organizacije i jedinice lokalne samouprave koje brinu o okolišu i svojim djelovanjem poboljšavaju kvalitetu života zajednice u kojoj djeluju.

Tijekom proteklih devet godina, organizacije koje su uvele mojeRačun u poslovanje, aktivno su sudjelovale u razmjeni više od 150 milijuna digitalnih dokumenata. Prelazak s papirnatih na eRačune rezultirao je uštedom od približno 600 milijuna listova papira i spašavanjem više od šest tisuća stabala od sječe.

Implementacijom digitalnih procesa, poslovni subjekti u Hrvatskoj postigli su smanjenje emisije CO2 za više od 70.000 kilograma, čime su nedvojbeno ostavili pozitivan utjecaj na okoliš i utjecali na značajno smanjenje ekološkog otiska.

Digitalna izvrsnost organizacija

Jedan od ključnih načina smanjenja ekološkog otiska, koji istovremeno pridonosi uštedi papira i smanjenju onečišćenja okoliša, je digitalizacija poslovanja.

Osim što pozitivno utječe na zaštitu prirode i smanjenje operativnih troškova, digitalna transformacija donosi i dodatnu vrijednost – smanjuje se radno opterećenje zaposlenika, što znači da im ostaje više vremena za kvalitetnije sudjelovanje u kreiranju poslovanja.

Za zaposlenike organizacija koje su nositelji Zelenog certifikata jasno je da su savladali digitalnu obradu, ovjeru i pohranu elektroničkih dokumenata. Njihovo je poslovanje primjer digitalne izvrsnosti i kamen temeljac zelene tranzicije koja je jedan od strateških ciljeva i Hrvatske i Europske unije.

Društveno odgovorno poslovanje

Osim digitalne izvrsnosti, nositelji Premium zelenog certifikata pokazali su sustavnu provedbu aktivnosti iz područja društveno odgovornog poslovanja. To su tvrtke i organizacije koje ulažu u edukaciju svojih zaposlenika, potiču njihovu izvrsnost te bezrezervno podupiru njihov privatni život.

Za nositelje premium inačice ekološkog priznanja možete nedvojbeno zaključiti da su to one organizacije koje, osim financijskih sredstava, ulažu i vlastito vrijeme i kompetencije kako bi educirali svoje kupce i partnere o važnosti zaštite okoliša te ideji zelene budućnosti koju možemo zajedno graditi.

Tvrtke koje su u posljednjem kvartalu 2023. godine postale nositeljima vrijednog ekološkog priznanja Zeleni certifikat i Premium zeleni certifikat su sljedeće:

ZELENI CERTIFIKAT

ZAGREBTRANS d.o.o., ELEKTA-C d.o.o., SOLIDOR d.o.o., MGN-Metalna galanterija Novak d.o.o., ZELENI SVIJET d.o.o., DI KLANA d.o.o., HOTEL PICOK d.o.o., MOZAIK KNJIGA d.o.o., NL TOS d.o.o., TANG d.o.o., TELUR d.o.o., AGMAR d.o.o, PROFINE CROATIA d.o.o., ANDIVA j.d.o.o., MAREX ELEKTROSTROJ d.o.o., DOBRANIĆ d.o.o., RASADNIK PRUD, vl. Petar Volarević, LOKALNA RAZVOJNA AGENCIJA – PODUZETNIČKI CENTAR GAREŠNICA d.o.o., PHARMAKOS CONSULTING d.o.o., PASCO LIMA d.o.o. za usluge, MEMORANDUM d.o.o., GOREA PLUS d.o.o., ZC BOTANIK, vl. Marko Kovačević

PREMIUM ZELENI CERTIFIKAT

WORK-ING d.o.o., RIS d.o.o., SOCIJALNA ZADRUGA HUMANA NOVA ČAKOVEC, zadruga za proizvodnju tekstila, ELOS d.o.o., KONČAR – KUĆANSKI APARATI d.d. za trgovinu, ALARM AUTOMATIKA zaštitni, multimedijalni i komunikacijski sustavi d.o.o., ALFA SECURITY & DEMINING d.o.o. za usluge, TRACON d.o.o. Varaždin, NISKOGRADNJA d.o.o., Straumann Group Adriatic d.o.o., OPĆA BOLNICA ZADAR.

Koje su još organizacije tijekom protekle tri godine postale nositeljima priznanja Zeleni i Premium zeleni certifikat možete pogledati na poveznici.

Za koji certifikat konkurira vaša tvrtka doznajte na stranici ZELENI CERTIFIKAT.