PlatiMe omogućuje naplatu nedospjelih računa već unutar 24 sata

PlatiMe je digitalna platforma za prodaju i kupnju nedospjelih potraživanja koja omogućuje kupcima, dobavljačima i financijskim institucijama dinamičko upravljanje vlastitom likvidnošću.

To znači da svaki pošiljatelj eRačuna, ima mogućnost prodati svoje kratkotrajne nedospjele eRačune te time poboljšati likvidnost tvrtke

Na PlatiMe sudjeluju i otkupitelji, tvrtke s viškom likvidnosti, koje mogu iskoristiti platformu za proširenje vlastitog poslovanja i financiranje likvidnosti dobavljača.

U svim navedenim slučajevima naglasak je na bržem protoku novca kroz poduzeća, ranijem zatvaranju obaveza i usmjeravanju kapitala u brži oporavak i jačanje gospodarstva.

Tko sve može sudjelovati na platformi

PlatiMe ima jednostavnu funkciju; u digitalnom prostoru okupiti pošiljatelje i otkupitelje, koji su kupnjom nedospjelih eRačuna spremni uložiti u domaće tržište i pričekati dogovoreno dospijeće.

Na platformi mogu sudjelovati pošiljatelji i primatelji eRačuna te otkupitelji koji nedospjele eRačune mogu otkupiti u samo nekoliko klikova, a jedan poslovni subjekt na platformi može sudjelovati u sve tri uloge.

PlatiMe omogućuje naplatu nedospjelih računa već unutar 24 sata

Kako se mogu izložiti računi na PlatiMe

Nedospjeli računi se na platformi mogu izložiti na dva načina, odnosno prilikom slanja eRačuna sa servisa mojeRačun ili naknadno, nakon što je račun već poslan.

Cijenu po kojoj će prodati izloženi, nedospjeli eRačun, odlučuje sam pošiljatelj, a prodaje ga po onoj cijeni koju je tražio ili zadovoljavajućem iznosu koji mu je ponudio otkupitelj.

Kupoprodaja se, nakon prihvaćanja ponude, može realizirati u pet minuta, što prodavatelju omogućuje niže troškove financiranja i trenutno poboljšanje likvidnosti.

Pozitivno mišljenje HANFA-e

Proces kupoprodaje računa na PlatiMe je brz, siguran i transparentan, a ugovor između pošiljatelja i otkupitelja se generira automatski po zaključenju transakcije i potpisuje naprednim elektroničkim potpisom (eOsobna iskaznica) ili PKI digitalnim certifikatom.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih ugovora (HANFA) upravo je potpisivanje eUgovora istaknula kao jednu od pozitivnih prednosti platforme, istaknuvši kako PlatiMe kao svojevrsna digitalna oglasna ploča, na kojoj se susreću potražnja i ponuda za kapitalom, donosi dodatno administrativno rasterećenje i pojednostavljuje cjelokupan proces sklapanja ugovora o ustupu potraživanja.

Vezano uz sigurnost sudjelovanja na PlatiMe, treba istaknuti i da tvrtka provodi detaljnu provjeru zainteresiranih otkupitelja koji ne mogu biti netom osnovane tvrtke o kojima nema financijskih podataka.

Platforma je povezana s business intelligence uslugom koja omogućuje detaljnu analizu financijskih i poslovnih pokazatelja za više od 300.000 poslovnih subjekata u Hrvatskoj pa korisnici iz tih podataka mogu donijeti odluku s kim će poslovati na platformi i izvan nje.