Želite brže naplatiti račune? Na platformi PlatiMe to možete učiniti za samo 24 sata

Želite brže naplatiti račune? Na platformi PlatiMe to možete učiniti za samo 24 sata

Rokovi plaćanja od 30 ili 60 dana u Hrvatskoj su oduvijek stvarali probleme s likvidnošću brojnim poduzećima. Situaciju je promijenila platforma PlatiMe zbog koje gotovo da više ne postoje zastoji kada trebate naplatiti račune.

Za razliku od sličnih usluga na tržištu, PlatiMe omogućuje izravno financiranja između pojedinaca kroz otkup nedospjelih računa tvrtki, bez suvišne papirologije, ali u daleko sigurnijim uvjetima.  

Platforma funkcionira na vrlo jednostavan način jer pošiljatelji eRačuna mogu izložiti nedospjeli račun u samo tri klika, nakon čega digitalno potpisuju ugovor i izloženi račun mogu naplatiti u samo 24 sata.

PlatiMe je, prema tome, idealno rješenje za one tvrtke koje ne žele ili ne mogu čekati 30 ili 60 dana kako bi naplatili račune u valuti koju su dali svome kupcu.

Samo 24 sata za naplatiti račune

Na zapadu su u velikom zamahu slične takozvane peer to peer platforme koje omogućuju izravno financiranje između pojedinaca, bez potrebe za sudjelovanjem financijskih institucija jer je to model koji pruža brži i transparentniji postupak dolaska do izvora financiranja za korisnike.

Pošiljatelji na PlatiMe mogu izlistati i prodati eRačune po definiranoj cijeni, ili prihvatiti ponudu otkupitelja koju smatraju zadovoljavajućom, i prodati ih već isti dan.

Za izlaganje eRačuna, primatelj ili kupac mora dati svoju suglasnost, odnosno treba odobriti račun u segmentu suštinske i računske kontrole. Tek nakon toga, nedospjelo potraživanje spremno je za otkup.

Identifikacija svih dionika procesa

Ono što platforma  PlatiMe neminovno jamči korisnicima je fer i ravnopravno nadmetanje kroz isticanje ponuda, kao i identifikaciju svih dionika i njihov obavezan pristanak za sudjelovanje na platformi.

Svaki pošiljatelj eRačuna ima fleksibilnu skupnu ili pojedinačnu kontrolu eRačuna koje želi izložiti na platformi, dok otkupitelj može provjeriti bonitet primatelja kroz servis mojBI.

Pouzdanost financijskih pokazatelja

Podsjećamo, mojBI je jedino automatizirano rješenje koje javlja svaku promjenu statusa blokade kupaca, čak i nakon što je poslan eRačun. Osim toga, pruža informacije  o više od 60 drugih financijski pokazatelja uspješnosti poduzeća, a obuhvaća čak 300.000 poslovnih subjekata u Hrvatskoj.

Sve navedeno jamči da će svi dionici u procesu otkupa nedospjelih potraživanja moći jasno utvrditi prednosti i rizike sudjelovanja na platformi.

Pristanak svih sudinika

Pravila platforme uređena su tako da je obavezno davanje privole o objavi informacija o eRačunu koji se nudi na prodaju. Privolu daje primatelj računa koji mora dati i suglasnost za prodaju eRačuna, no isto ga tako može, uz određeni diskont, ranije platiti i sam.

Treba napomenuti da pošiljatelj sam odlučuje o tome koje račune želi staviti na prodaju, što znači da može objaviti jedan ili sto eRačuna ovoga mjeseca, a sljedeći nijedan.

Elektronički potpis ugovora

Pošiljatelji i otkupitelji obavezni su elektronički potpisati Ugovor (eUgovor) o ustupanju potraživanja, nakon čega se odvija plaćanje, ali izvan platforme koja je u ovom poslovnom odnosu pružatelj infrastrukture za prodaju eRačuna i identifikacije dionika.

Digitalni prostor platforme, uz potpuno digitalizirano sklapanje poslovnih odnosa kako je opisano, mjesto je gdje se spajaju oni koji žele poboljšati ili zadržati likvidnost s onima koji su spremni investirati u domaće tržište i tako osigurati brži oporavak gospodarstva.

Prednosti sudjelovanja na PlatiMe

Prodajom nedospjelih eRačuna pošiljatelji imaju mogućnost poboljšati likvidnost, smanjiti troškove financiranja te jednostavnije i brže ugovoriti i realizirati financiranje.

Primatelji pak smanjuju rizik, dinamički upravljaju likvidnošću i ostvaruju mogućnost povećanja efekta nabave kroz niže cijene. Kada govorimo o prednostima za otkupitelje, osim povećanja tržišta prodaje i snižavanja troškova poslovanja, u poziciji su graditi imidž kroz sudjelovanje u inovativnim rješenjima.