LC konferencija Panorama 2023: Fintech usluge PIS i AIS integrirane u SPI poslovna rješenja

LC konferencija Panorama svake godine okuplja brojne pravne i računovodstvene stručnjake te poslovne lidere na radionicama i panelima kojima pomiču granice poslovanja.

Tako je i ove godine bila epicentar razmjene najnovijih informacija i ideja u računovodstvenom i financijskom poslovanju kroz analizu svega onoga čime su se sudionici bavili prethodne godine, ali kroz njihove primjere dobre prakse za izazove koji dolaze.

Konferencija je bila izuzetno uspješna, okupila je više od 1.200 sudionika koji su u tri konferencijska dana doznali koji su noviteti u javnoj nabavi, a koji u normativnom okviru koji se odnose na lokalnu i područnu samoupravu. Raspravljalo se i o tome kako strateški provesti digitalizaciju u JLPRS, ali i koje promjene očekuju korisnike SPI rješenja.

„S novom verzijom SPI rješenja, koja će biti puštena 20. listopada, korisnici će moći inicirati plaćanje i preuzimati izvode direktno kroz svoje programsko rješenje zahvaljujući uslugama PIS i AIS“, istaknuto je na konferenciji.

Uslugu iniciranja plaćanja (PIS – Payment Initiation Service) i uslugu dohvaćanja informacija s poslovnog transakcijskog računa (AIS – Account Information Service) okupljenima je prezentirao Ivan Tomljenović, voditelj ERP i DMS mreže tvrtke Elektronički računi.

Računovodstvo u stvarnom vremenu

Tomljenović je svoje je izlaganje otvorio podacima o trenutnom stanju fintech industrije i brzorastućem razvoju financijskih usluga koje postaju standardna opcija u računovodstvenim programima i poslovnim programskim rješenjima (ERP).

„Usluga ePlati mijenja način na koji poslovni subjekti konzumiraju financijske usluge. Usluga iniciranja plaćanja (PIS) omogućuje im da plaćanja obavljaju izravno iz računovodstvenog programa ili programskog rješenja. To znatno pojednostavljuje proces plaćanja i omogućuje bržu realizaciju transakcije. S druge strane, AIS pruža korisnicima uvid u njihove financijske podatke u stvarnom vremenu, što pomaže boljem praćenju financijskog stanja i donošenju pravodobnih poslovnih odluka“ istaknuo je Tomljenović.

U svojoj prezentaciji, voditelj ERP i DMS mreže tvrtke Elektronički računi, istaknuo je važnost sigurnosti i privatnosti u fintech uslugama. Naglasio je da su PIS i AIS usluge dizajnirane po najvišim standardima sigurnosti kako bi se zaštitili osobni i financijski podaci korisnika.

Osim toga, cijeli sustav ePlati, brenda pod kojim su na tržište plasirane usluge PIS i AIS, striktno se pridržava regulacija i zahtjeva europske financijske industrije i hrvatskog zakonodavstva.

Prednosti PIS i AIS usluga

Ivan Tomljenović nije propustio priliku naglasiti prednosti PIS i AIS usluga tijekom svog izlaganja.

„PIS će korisnicima SPI rješenja omogućiti brže i jednostavnije plaćanje, smanjujući potrebu za ručnim unosom podataka i višestrukim provjerama. Odmah nakon knjiženja računa ili izrade plaća, korisnik može zadati nalog za plaćanje iz svog računovodstvenog programa“, rekao je Tomljenović.

Kroz PIS se zadavanje naloga i plaćanje obavlja na brži i efikasniji način jer se korisnik ne mora „logirati“ na internetsko bankarstvo kako bi ih obavio, nego izbor banke i plaćanje obavlja klikom u računovodstvenom programu“.

S druge strane, AIS će korisnicima SPI rješenja omogućiti bolje upravljanje financijama jer će informacije o prometima po svim poslovnim transakcijskim računima zaprimati u programsko rješenje.

„Ne postoji jednostavniji i pristupačniji način praćenja stanja po računima, nego kroz jedan program koji svakodnevno koristite, a to je ono što donosi AIS u vaša SPI rješenja“, naglasio je Tomljenović.

Korisnici AIS usluge unutar SPI rješenja neće trebati “ulaziti” u internetsko bankarstvo svake pojedinačne banke i preuzimati izvode na radnu površinu kako bi ih, nakon učitavanja u računovodstveni program, proknjižili. 

LC konferencija Panorama 2023: fintech usluge PIS i AIS integrirane su u SPI poslovna rješenja

Budućnost financijskih usluga

SPI poslovna rješenja već su poznata po svojoj inovativnosti, fleksibilnosti i prilagodljivosti, a integracija ePlati dodatno će unaprijediti funkcionalnost, pružajući mogućnost korisnicima da obavljaju plaćanja i dohvaćaju izvode putem iste platforme koju već koriste za upravljanje svojim poslovnim procesima.

LC Konferencija Panorama 2023. tako se još jednom pokazala kao izvrsna prilika za razmjenu ideja i informacija o najnovijim inovacijama u poslovanju.

Prednosti PIS i AIS usluga koje je istaknuo Tomljenović, neosporno će promijeniti način na koji koristimo financijske usluge i to koristeći sveobuhvatan sustav za informatizaciju poslovnih procesa kao što je SPI.

“Svi korisnici SPI rješenja tvrtke Libusoft Cicom, bilo da je riječ o tvrtkama, javnim naručiteljima, jedinicama lokalne i regionalne samouprave, odnosno drugim obveznicima Zakona o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi, moći će plaćati i povlačiti izvode direktno iz svog SPI rješenja”.