[ISKUSTVO KORISNIKA] ePlati nam je povećao kvalitetu rada, žele ga i naši kupci i dobavljači

U tvrtki Forest Gold ePlati je postao svakodnevica; plaćanja obavljaju s tri klika, a zaposlenici su manje opterećeni pa su zadovoljniji. 

Hrvatska je zemlja koja posjeduje pravo šumsko bogatstvo; šume su zaslužne za pročišćavanje zraka i filtriranje vode, sprječavaju eroziju tla i možemo reći da su nam glavni saveznici u proizvodnji hrane. No, bez stručnih ljudi u sektoru šumarstva, pitanje je bismo li se imali čime pohvaliti jer je i na našem tržištu posljednjih desetljeća uočena devastacija područja pod šumama.

O važnosti šuma za hrvatsko gospodarstvo, ali i njihovom utjecaju na klimatske promjene, govorila je Ivana Blaško, prokuristica tvrtke Forest Gold, gostujući u podcastu Zeleno poslovanje.

„U šumarstvu je iznimno važno pravilno i pametno gospodarenje šumama jer, da bi uopće neki novi pomladak ili hrast mogao izrasti, potrebno je posjeći stari. Zato sve aktivnosti moraju biti usklađene sa zakonima, odnosno pravilima koja propisuje Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske šume“, rekla je Ivana Blaško.

Snimku podcasta možete pogledati na POVEZNICI.

U poslovanju se u tvrtki Forest Gold često susreću s različitim izazovima. Osim onih koje izaziva priroda sama, kao što je primjerice kiša zbog koje strojevi ne mogu ući u šumu, tu su i zahtjevni tereni te različite administrativne prepreke. Zato se trude pratiti i uvoditi najnovija tehnološka rješenja.

„Proteklih godina puno smo ulagali u tehnologiju i nove strojeve i to kroz subvenciju i EU fondove. Nova oprema koju smo nabavili je puno preciznija s daleko manjom emisijom štetnih plinova, ali i oprema za naše radnike je puno modernija i učinkovitija čime smo poboljšali kvalitetu njihovog rada“, pojasnila je Blaško.

Ti strojevi su manje bučni, manje oštećuju tlo ili se puno preciznije sijeku grane, što im u svakom slučaju olakšava rad.

„Zahvaljujući tehnologiji, osim u šumskim poslovima, veliko rasterećenje u poslovanju osjetili smo i uvođenjem digitalnih rješenja u administrativno poslovanje. Usluge tvrtke Elektronički računi, počevši od slanja i zaprimanja eRačuna pa do ePlati, omogućile su nam da optimiziramo radne procese i poslove koji su trajali unedogled obavimo daleko brže i jednostavnije“, pojasnila je Blaško.

ePlati za plaćanje klikom

Na pitanje koje prednosti su prepoznali kod korištenja usluge iniciranja plaćanja (PIS), a koje značajke usluge informiranja o računu (AIS) želi posebno istaknuti, Ivana Blaško je odgovorila kako je riječ o rješenju koje im je u potpunosti promijenilo poslovanje nabolje.

„Kao tvrtka s 25 zaposlenih, koja radi i na domaćem i na stranom tržištu, generirali smo veliki broj dokumenata, ulaznih i izlaznih računa. Događalo nam se često da se dokumenti gube u radnom procesu, zbog čega netko nešto ne bi platio. Zahvaljujući ePlati, svi dokumenti ulaze u sustav i automatski se šalju na plaćanje, odnosno odmah se knjiže uplate. Nema više situacija da se, primjerice, krivo prepiše IBAN i uplata ode na pogrešan račun“, slikovito je opisala Blaško.

Posebnu korist, smatra Blaško, ePlati može donijeti manjim tvrtkama gdje je direktor često i osoba zadužena za plaćanja i druge oblike papirologije, što je opterećenje za radne procese kojima bi se inače trebali baviti.

„Mi smo jako zadovoljni uslugom ePlati, a primijetili smo da su i naši kupci i dobavljači daleko zadovoljniji otkako je koristimo jer smo ažurniji u vođenju financijskog poslovanja. Zahvaljujući tome što imamo sve informacije o uplatama u stvarnom vremenu i što možemo platiti račune jednim klikom iz računovodstvenog programa nakon što ih proknjižimo, maksimalno smo optimizirali ovaj segment poslovanja“, smatra prokuristica tvrtke Forest Gold.

Ivana Blaško navodi kako je veliki broj njihovih kupaca i dobavljača također počeo koristiti ePlati, upravo zahvaljujući pozitivnom dojmu koji su dobili od tvrtke Forest Gold.

„Ne bih se sigurno više vratila na plaćanje putem internetskog bankarstva jer tek sad shvaćam koliko vremena smo gubili na učitavanje naloga za plaćanje. ePlati mi je postao svakodnevica, posebno mi odgovara preglednost i jednostavnost korištenja jer s dva ili tri klika sve što trebam pustim na plaćanje. Za nekog tko je stalno na terenu, kao što smo mi, rješenje koje toliko štedi vrijeme je nezamjenjivo“, pojašnjava Blaško.

Veća kvaliteta rada

Kao tvrtka koja posluje u specifičnoj branši, a ujedno unutar kuće vodi knjigovodstvo, ePlati usluga informiranja o stanju na računu (AIS) pokazala se kao pun pogodak.

„Nekada sam satima prepisivala podatke s izvoda i mozgala na koji konto što staviti, a danas automatizmom zaprimam izvode u računovodstveni program. Većina stavki se sama proknjiži, što je neusporedivo brži proces i ne bih se više nikada vratila na staro. AIS ne samo da je unaprijedio moju kvalitetu rada, nego i kvalitetu rada mojih djelatnika. Brži su, točniji i rasterećeniji“, zaključuje Blaško.

Samim time, dodaje, postali su i pozitivniji, veseliji i više se ne spotiču o gomile registratora, već gledaju kako u potpunosti eliminirati papir iz poslovanja i time dodatno utjecati na očuvanje šuma.

Na pitanje voditelja podcasta Denisa Nikolova kako motivirati i druge male tvrtke da započnu digitalnu transformaciju, Blaško je istaknula kako je najteže napraviti prvi korak, ali da je on potreban.

„Nekada se i u šumi radilo s konjima, a danas nam tehnologija omogućuje da radimo brže i kvalitetnije, brinući se o očuvanju bioraznolikosti. Razumijem da je teško mijenjati način poslovanja kakvo poznajemo deset ili 20 godina, no bez uvođenja novih procesa, nema napretka. Moj je savjet da budemo otvoreni prema novinama jer uvijek možemo pronaći nešto što će nam povećati operativnost, učiniti nas efikasnijima i konkurentnijima na tržištu, a to je ono čemu svaki poduzetnik u konačnici teži“, smatra Ivana Blaško.

Tržište treba šumare

Tvrtka Forest Gold bavi se, između ostalog, proizvodnjom biomase za energiju, što podrazumijeva i sječu stabala te odvoz, no u skladu s pravilima održavanja šuma i zaštite njenog životnog procesa prema europskom standardu.

„U Hrvatskoj je jako bitno otvaranje prema inozemnom tržištu, pri čemu nam je članstvo u Europskoj uniji iznimno važno, gdje kvalitetom zaista možemo konkurirati. Trenutno nam nedostaje stručnog kadra, mladih šumara, tako da i ovim putem pozivam sve one koji se još dvoume čime bi se bavili da razmisle o šumarstvu jer je to struka koja ima veliku potrebu za stručnjacima i radnicima. Sigurno neće pogriješiti“, zaključila je Ivana Blaško iz tvrtke Forest Gold.

Pogledajte poruku Ivane Blaško kako započeti proces digitalne transformacije u novoj epizodi podcasta ZELENO POSLOVANJE.