Vizualni identitet pulskog Downtowna mlade dizajnerice Simone Uzelac među najboljima je na ZGDW 2023.

Grafička dizajnerica tvrtke Elektronički računi, Simona Uzelac, našla se u društvu najeminentnijih dizajnera kao finalistica Zagreb Design Weeka za vizualni identitet projekta Downtown 2023.

Jubilarno deseto izdanje Zagreb Design Weeka i ove je godine predstavilo najbolje uratke svih oblika dizajna; od produkt dizajna i vizualnih komunikacija, preko mode i dizajna hrane.

Simona je u finale ušla projektom Downtown, inicijativom koja je nastala u Puli s ciljem promoviranja lokalne glazbeno-umjetničke scene i poticanja mladih na izražavanje kreativnosti kroz glazbu i druženje.

„Vizualni identitet za 2023. godinu osmišljen je upravo u skladu s navedenom vizijom kako bi se istaknula njegova jedinstvenost i privukla pozornost publike. Želja mi je bila kreirati plakat koji će predstaviti opuštenu i zabavnu atmosferu Downtowna“, istaknula je Uzelac.

Vizualni nositelj festivala, plakat, sadrži ilustracija kao sastavni dio, ali koristi i nedovršene elemente kako bi se gledateljima pružila mogućnost da sami oblikuju priču.

„Suptilnom prazninom u ilustraciji htjeli smo potaknuti kreativno razmišljanje publike, odnosno omogućiti im da sami povežu sve elemente. Primjerice, stepenice i stara ograda su specifični za taj dio grada, a mjesec je simbol večernjih sati u kojima se festival održava“, pojasnila je Uzelac.

Vizualni identitet za umjetnike

Osim plakata i najave događaja, vizuali živahnih boja izrađeni su i za umjetnike koji su se sve do 10. rujna izmjenjivali na festivalskoj pozornici u Puli.

„Ideja nam je bila stvoriti prepoznatljivu vizualnu estetiku i dodatno promovirati sve izvođače. Htjeli smo stvoriti vizualni dojam koji će privući publiku i istaknuti njihovu znatiželju“, rekla je Simona Uzelac.

Vizualni identitet pulskog Downtowna u finalu ZGDW 2023.

Osim publike koja je u nikad većem broju pohrlila na Devilleov uspon, kako bi uživali u bogatom repertoaru Downtowna, kreativni dizajn privukao je i pažnju stručnog žirija Zagreb Design Weeka koji je vizualni identitet festivala za 2023. godinu svrstao u finale s uradcima nekih od najeminentnijih domaćih i stranih grafičkih dizajnera.

Ilustracija i grafika

Simona Uzelac, rođena Osječanka,  odmalena je zaljubljena u ilustraciju, a grafički dizajn je počela učiti i prije upisa u srednju školu, stoga je Škola primijenjenih umjetnosti u njenom rodnom gradu bila logičan slijed. Godine 2020. magistrirala je vizualne komunikacije i grafički dizajn, čemu je prethodila diploma iz likovne pedagogije, smjer grafika, gdje se intenzivno bavila ilustracijom.

Tijekom studentskih dana i poslije, Uzelac je sudjelovala u desetak grupnih izložbi iz područja ilustracije i dizajna te nekoliko oslikavanja murala. Upravo su takvi projekti, povezani s kulturom, ono što Simonu najviše veseli.

„U projektima koji su povezani s kulturom, kao što je Downtown, imam priliku izražavati sebe u kreativnom smislu, odnosno primijeniti svoje znanje iz ilustracije u dizajnu“, pojašnjava Uzelac.

Zanimljivo je za istaknuti da je Simona Uzelac ilustrirala i slikovnicu za projekt „Digitalni svijet za zeleni planet“, namijenjenu starijim vrtićkim skupinama kako bi odmalena prepoznali važnost očuvanja šuma kao pluća našeg Planeta.

Najveća imena grafičkog dizajna

Kategorija „Grafički dizajn“ na Zagreb Design Weeku obuhvatila je vizualne komunikacije u najširem smislu – vizualne identitete, plakate, promotivne i oglašivačke projekte, ilustracije, tipografiju, knjige, novine, časopise, deplijane i ambalažu, ako se temelji na grafičkom dizajnu.

I ove godine Zagreb Design Week okupio je najveće grafičke dizajnere od kojih su, većina, u finalu sudjelovali s više kampanja. Tim više, ulazak Simone Uzelac u finale najvažnijeg dizajnerskog festivala u regiji, još je veći uspjeh.

„Imponiralo mi je naći se u društvu najvažnijih imena grafičkog dizajna današnjice jer to samo govori da vrijedi sav trud koji ulažem u svoje profesionalne vještine. Trudim se kontinuirano raditi na njima i biti uvijek otvorena za nove ideje i izazove. Strast koju imam prema dizajnu i vječna želja za kreativnim izražavanjem nadahnjuje me da stalno težim napretku“, zaključila je Simona Uzelac.

Darovita dizajnerica istaknula je i kako je u kreativnom procesu i realizaciji svoje ideje imala puno povjerenje organizatora Downtown festivala, Iskrena Jovandića i Dana Paulete, ali i naručitelja vizualnog identiteta, Turističke zajednice grada Pule, što se u konačnici pokazalo kao odluka vrijedna finala ZGDW 2023.

Najveći ZGDW dosad

Jubilarni, 10. Zagreb Design Week (ZGDW), s dosad najvećim prostorom i najbogatijim programom na deset partnerskih lokacija, počeo je u utorak, 26. rujna, po prvi puta na Zagrebačkom velesajmu.

Na otvorenju su dodijeljene i ZGDW nagrade za najbolja dizajnerska ostvarenja, a izložba finalista, među kojima je i dizajn Simone Uzelac, postavljena je u paviljonu 7.

U kategoriji grafičkog dizajna među finalistima su najboljima proglašeni WWWORKS (Smetanova Litomyšl music festival 2023.), slijedi Studio Tumpić/Prenc (Gradski Bazen Rovinj) i Design Bureau Izvorka Jurić (SAMPÉ gin).