“Kisik dolazi od ruža i žita”: predškolci savladali Digitalni svijet za zeleni planet

Digitalni svijet za zeleni planet

Kako možemo spriječiti potrošnju papira? Možemo ga cijelog ispuniti bojom, da nigdje ne ostane bijel“, tako mališani Dječjeg vrtića Trnsko već zrelo promišljaju o očuvanju okoliša.

U tom je gradskom vrtiću u srijedu održana još jedna radionica pod nazivom „Digitalni svijet za zeleni planet“ koju provodi mojeRačun.

„Na radionici je sudjelovalo 15 predškolaca iz skupine Krijesnica koji su pokazali zavidno znanje o važnosti očuvanja prirode. Ono što nas je još više dojmilo je njihov interes za digitalizaciju i digitalnu pismenost jer su bez problema položili test znanja u interaktivnom kvizu koji smo im pripremili“, istaknula je Marta Radonić, web dizajnerica servisa mojeRačun.

Smanjenje ekološkog otiska

Zanimljivo je kako je Marta, koja je i održala radionicu predškolskoj skupini Krijesnica, kroz „Digitalni svijet za zeleni planet“ zapravo spojila svoje profesionalne kompetencije s obzirom na to da je magistra primarnog obrazovanja. Njena ideja održavanja radionice s najmlađima javila se kao odgovor na potrebu jačanja digitalne pismenosti djece od najranije dobi i buđenje ekološke svijesti.

„Radionica je produkt zajedničkog rada Odjela marketinga jer je slikovnicu koju smo poklonili djeci dizajnirala kolegica Simona Uzelac, a kao tim smo radili i na igrama kojima smo htjeli dodatno osvijestiti djecu o važnosti očuvanja šuma kako bi naš Planet ostao zelen“, rekla je Radonić.

Predavačica ističe kako se i kroz ovu radionicu ponovno uvjerila kako djeca dobro znaju zašto je važno reciklirati i koliko svaki pojedinac može utjecati na smanjenje ekološkog otiska.

„Djeca su svjesna da je kisik koji udišemo osnovni element života i jasno im je da dolazi iz prirode. Jedno je dijete zaključilo da ga proizvode ruže, grmlje i žito. I to je dobar početak da počnu biljke doživljavati kao nezamjenjiv dio našeg ekosustava, a samim time i brinuti o svom ponašanju u prirodi i prema prirodi“, smatra Radonić.

Manje papira, više šuma

Kroz radionicu se govorilo o važnosti očuvanja šuma koja su pluća našeg planeta. Posebno im je bila zanimljiva činjenica da samo jedno stablo u godini dana proizvede dovoljno kisika za četveročlanu obitelj.

Velik interes probudile su i interaktivne igre kroz koje im je Marta pokazala kako i svoje roditelje mogu naučiti da manje koriste papir i tako sačuvaju stabla koja stvaraju kisik za njihovu obitelj.

„Igrali smo igru kroz koju smo im pokazali kako „veliki“ koriste svoju osobnu iskaznicu za potpisivanje dokumenata. Na pitanje znaju li što je osobna iskaznica, jedno je dijete reklo kako s njom idemo kod doktora i možemo se vratiti u vrtić. Odgovor nas je, naravno, oduševio jer pokazuje da djeca primjećuju i upijaju ponašanja koja vide u okolini, a sada će i svojim roditeljima znati reći da njihova eOsobna pruža široku primjenu digitalnih usluga“, naglašava Marta Radonić.

Zeleno gospodarstvo kao budućnost

Radionica „Digitalni svijet za zeleni planet“ od iduće će se godine provoditi i na nacionalnoj razini, a ona je svojevrsni nastavak na druge aktivnosti koje najveći informacijski posrednik provodi s ciljem promicanja digitalizacije, zaštite okoliša i društveno odgovornog poslovanja.

„Uz projekt Zeleni certifikat, koji je usmjeren je na promociju ekološki osviještenih kompanija koje digitalizacijom i društveno odgovornim poslovanjem ostvaruju izravan pozitivan utjecaj na okoliš i zajednicu te oznaku „Digitalno potpisujem“, koja je prerasla u svojevrstan pokret tvrtki i pojedinaca koji aktivno koriste napredni elektronički potpis, radionicama s najmlađima želimo dodatno ojačati digitalnu pismenost i važnost prelaska na zeleno gospodarstvo. Reakcija mališana na naučeno ohrabruje nas i motivira da nastavimo u istom smjeru“, zaključili su iz servisa mojeRačun.