HNB provodi edukaciju za maloprodaju i javnost vezano za uvođenje eura

Euro

Aktiviran je portal za edukaciju javnosti i maloprodaje vezano za uvođenje EURA, izvijestili su iz Hrvatske narodne banke.

Cilj ove edukacije je upoznati širu javnost s izgledom i načinom provjere zaštitnih obilježja euronovčanica i eurokovanica radi što jednostavnijeg prelaska na novu valutu te omogućiti maloprodajnim zaposlenicima što jednostavniju provjeru zaprimljenoga gotovog novca eura, navode iz HNB-a.

Edukacija je prije svega namijenjena zaposlenicima na blagajnama trgovačkog sektora, zaposlenicima na naplati cestarina, zaposlenicima na blagajnama kasina, učenicima završnih razreda trgovačkih i srodnih škola kao i drugim skupinama koje mogu obavljati ili obavljaju poslove na kojima će svakog dana biti u doticaju s većim količinama novčanica i kovanica.

Prva razina edukacije sastoji se od tri dijela:

  • prvi dio – Dizajn i zaštitna obilježja euronovčanica
  • drugi dio – Dizajn i zaštitna obilježja eurokovanica
  • treći dio – Najčešća pitanja

Kako se ističe, edukacija je od iznimne koristi za osobe koje svakodnevno rukuju novcem, koji su zbog toga najvažnija karika u lancu za suzbijanje krivotvorina.

Od tih se osoba, ističu iz HNB-a, očekuje da izvrsno poznaju obilježja originala te da kroz rukovanje novcem neprestano razvijaju osjetilo opipa i vida pri dodirivanju te trajno memoriraju svojstva originala jer su prva barijera u zaštiti integriteta novca.

Kroz memoriranje svojstava originala, omogućit će se izdvajanje neprikladnih i sumnjivih primjeraka gotovog novca iz optjecaja.

Edukacija se provodi od 1. srpnja na sljedećoj poveznici, a dodatne upite zainteresirani mogu poslati info@hnb.hr.

Ostavi komentar