Istekla vam je putovnica? Možete je izraditi putem mobilne aplikacije Certilia

Republika Hrvatska s 47 drugih država preuzela obvezu provedbe CARF-a

Mobilni kiosci za aktivaciju aplikacije Certilia dostupni su na osječkom kampusu (FERIT) i učilištu Algebra te gotovo svim policijskim upravama u Hrvatskoj.

Elektronički potpis postao je buzzword još 2015. godine kada su u Hrvatskoj predstavljene prve eOsobne iskaznice koje su sadržavale dva certifikata; identifikacijski koji je služio za elektroničku potvrdu identiteta osobe i potpisni kao zamjena za vlastoručni potpis.

Od tada do danas uloga elektroničke osobne iskaznice rasla je zajedno s potrebama tržišta i digitalnom tranzicijom u tijeku.

Nova generacija eOsobnih iskaznica, predstavljena u kolovozu prošle godine, trenutno omogućuje korištenje više od sto usluga na portalu eGrađani, a osim toga donosi čak šest noviteta koji će dodatno pridonijeti korištenju naprednih tehnologija u svrhu potpune digitalizacije državne uprave.

Šira primjena eOsobne iskaznice

No, krenimo redom; ključna razlika od prethodne je što nova eOsobna iskaznica dolazi s mobilnom aplikacijom Certilia, razvijenom u AKD-u kao najsuvremenije IKT rješenje, koja korisnicima daje mogućnost korištenja mobilnog digitalnog identiteta i pouzdano udaljeno potpisivanje dokumenata.

Aplikacija bi trebala omogućiti daleko širu primjenu eOI, ne samo jer je besplatna za korištenje, nego zato što je značajke koje pruža eOsobna učinila dostupnijima i jednostavnijima za upotrebu, posebice za generacije koje su odrasle uz tehnološka rješenja.

Među prvima koji su mogli iskušati funkcionalnosti besplatne aplikacije Certilia su osječki studenti s obzirom na to da je u gradu na Dravi mobilni kiosk za aktivaciju elektroničke osobne iskaznice postavljen na čak dva mjesta; Kampusu Osijek u zgradi FERIT-a te na samom Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek.

Zagrebačkim studentima je mobilni aktivacijski kiosk, osmišljeni s ciljem dodatne pomoći građanima prilikom aktivacije eOsobne, od nedavno dostupan na učilištu Algebra i trenutno je, uz policijske uprave diljem Hrvatske, 20. lokacija gdje je moguće besplatno aktivirati eOsobnu iskaznicu.

Što pruža Certilia

Svaki punoljetni državljanin, koji je barem jedanput koristio uslugu e-Građani, mogao je primijetiti da osobna iskaznica služi kao vjerodajnica najviše razine sigurnosti unutar NIAS sustava.

Zato su građani i dosad, uz eOsobnu i čitač kartica, mogli izvaditi novu putovnicu ili vozačku dozvolu, bez gubljenja vremena u policijskim upravama.

Certilia, odnosno mobilni identitet, dodatno olakšava i pojednostavljuje korištenje e-usluga koje traže visoku razinu sigurnosti. Ono što je posebno ističe je mogućnost pristupa svim e-uslugama putem mobitela, bez korištenja računala ili čitača kartice.

No, da bi građani, ali i poduzetnici koji sve češće koriste elektronički potpis za sklapanje poslovnih ugovora mogli koristiti aplikaciju Certilia bez korištenja čitača kartice, moraju aktivirati eOsobnu, bez obzira imaju li staru ili novu osobnu iskaznicu, a nakon toga, na jednom od mobilnih kioska, zatražiti mobilni identitet i instalirati te aktivirati aplikaciju Certilia.

Aktivirane eOsobne iskaznice

Građani koji su ranije aktivirali svoje eOI putem čitača i računala, također mogu aktivirati mobilnu aplikaciju Certilia.

Oni koji to još nisu učinili, a imaju osobne iskaznice s čipom, ne moraju mijenjati svoje važeće dokumente, već mogu zatražiti inicijalni, aktivacijski PIN u bilo kojoj policijskoj upravi.

EU potiče digitalizaciju

Projekt digitalne osobne iskaznice financira Europska unija NextGeneration EU kao privremeni instrument za poticanje oporavka članica Europske unije nakon pandemije COVID 19.

Nova generacija osobnih iskaznica dio je Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. Vlade Republike Hrvatske u području digitalne transformacije društva i javne uprave, a provode ga Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD).

1 Comments

  1. […] eUgovori se na platformi potpisuju naprednim elektroničkim potpisom koji sadrži eOsobna iskaznica ili putem PKI certifikata koji izdaje […]