Zaštita okoliša: Što kao tvrtka možete učiniti za naš planet?

Zaštita okoliša: Što kao tvrtka možete učiniti za naš planet?

U današnjem svijetu, sve više tvrtki prepoznaje važnost održivosti i zaštite okoliša. Aktivnosti tvrtki imaju značajan utjecaj na okoliš, no isto tako tvrtke imaju moć da promijene pravac i postanu pozitivni čimbenici u očuvanju našeg planeta.  

Evo nekoliko ključnih koraka koje tvrtke mogu poduzeti kako bi zaštitile okoliš: 

  • Procjena utjecaja na okoliš: Prvi korak je provesti temeljitu procjenu svih aktivnosti tvrtke i utvrditi njihov utjecaj na okoliš. Ovo uključuje analizu potrošnje resursa, energije, vode i sirovina, kao i emisija stakleničkih plinova i proizvodnje otpada. 

Saznajte više o ekološkom otisku i kako ga izračunati za vašu tvrtku u članku Ekološki otisak – važna mjera održivosti i utjecaja na okoliš 

  • Postavljanje ciljeva održivosti: Definirajte jasne i ambiciozne ciljeve za smanjenje negativnog utjecaja na okoliš. To može uključivati smanjenje emisija stakleničkih plinova, recikliranje ili smanjenje otpada, uvođenje obnovljivih izvora energije i sl. 
  • Ulaganje u obnovljive izvore energije: Razmislite o prelasku na obnovljive izvore energije za napajanje vašeg poslovanja. Solarna, vjetrena ili hidroelektrana mogu smanjiti vaš ugljični otisak i pomoći u smanjenju emisija CO2. 
  • Poticanje održivog transporta: Potaknite zaposlenike da koriste održive oblike prijevoza, poput bicikala, električnih vozila, javnog prijevoza ili dijeljenja prijevoza. Ovo će smanjiti emisije iz vozila i potaknuti zdraviju radnu okolinu. 
  • Energetska učinkovitost: Pobrinite se da vaše poslovne zgrade i prostori budu energetski učinkoviti. Ugradite LED rasvjetu, poboljšajte izolaciju i pratite potrošnju energije kako biste identificirali područja za poboljšanje. Kada vi I vaši zaposlenici napuštate prostoriju ugasite svjetlo, a na kraju radnog dana isključite računalo. Prilikom korištenja klimatizacijskih uređaja temperaturu podesite na 26°C s tim da imajte na umu kako razlika između vanjske i unutarnje temperature ne bi trebala biti viša od 7°C. U uredskoj kuhinji temperaturu hladnjaka postavite između 3 i 5°C kako biste produžili svježinu hrane i uz to smanjili potrošnju energije. Koristite perilicu za suđe koju ćete napuniti do kraja kako bi smanjili potrošnju vode, struje i energije.  
  • Promicanje recikliranja i smanjenje otpada: Postavite sustav recikliranja unutar tvrtke i potaknite zaposlenike da ga koriste, a kante postavite na prikladna i dostupna mjesta. Otpad bacajte u kantu, a ne u wc školjku. Razmotrite smanjenje upotrebe jednokratne plastike i prelazak na održiva pakiranja. Također, maksimalno smanjite upotrebu papira na način da uvedete digitalni potpis i elektroničke račune 
  • Podrška lokalnim zajednicama: Aktivno sudjelujte u lokalnim inicijativama i podržite projekte koji promiču očuvanje okoliša i zajednice u kojoj poslujete. 
  • Obuka i edukacija zaposlenika: Educirajte zaposlenike o važnosti održivosti i njihovoj ulozi u zaštiti okoliša. Potaknite ih na sudjelovanje u inicijativama održivosti tvrtke. Također, potaknite zaposlenike da primjene ovu praksu i izvan tvrtke i prenesu znanje na ostale ukućane i poznanike. 
  • Transparentnost i izvještavanje: Budite transparentni u vezi s vašim održivim praksama. Redovito izvještavajte o napretku prema postavljenim ciljevima i postignućima u zaštiti okoliša. 
  • Poticanje dobavljača i partnera: Potaknite vaše dobavljače i poslovne partnere da također usvoje održive prakse i standarde. 

Učinkovita zaštita okoliša zahtijeva zajedničke napore svih sektora društva, uključujući tvrtke. Ulaganje u održivost i smanjenje negativnog utjecaja na okoliš ne samo da donosi korist planetu, već može poboljšati reputaciju tvrtke, smanjiti troškove i povećati konkurentske prednosti. Postanite agent promjene i zajedno doprinesimo očuvanju naše planete za buduće generacije.