Werk je 2017. započeo digitalizaciju, a danas je primjer digitalne izvrsnosti

digitalna izvrsnost

Malo je tvrtki u Hrvatskoj koje njeguju dugu tradiciju kao zagorski Werk. Korijene vuče još iz 1937. godine kada je Zlatko Verk iz Viča Sela dobio uvjerenje za prodavača šećera, kave, kvasa, soli i kiselog octa.

No, danas je tvrtka Werk sinonim za kvalitetu građevinskog materijala, čija je prodaja postala osnovna djelatnost, prvo istoimenog obrta još tamo 1988. godine, a kasnije i tvrtke koja trenutno prati i izvršava neke od najzahtjevnijih građevinskih projekata u Hrvatskoj.

Kontinuirani rast i ulaganje vidljivi su u svakom segmentu poslovanja Werk d.o.o. Naime, ova je kompanija još 2017. godine započela proces digitalne transformacije, a koliko je u tome uspješna govori podatak da je jedan od nositelja priznanja Premium zeleni certifikat.

Riječ je o projektu koji je pokrenuo najveći informacijski posrednik za razmjenu digitalnih dokumenata, tvrtka Elektronički računi, kako bi odao priznanje tvrtkama koje su ekološko poslovanje i brigu o zajednici usvojile kao svoj poslovni identitet.

Premium briga o zajednici

Premium zeleni certifikat, naime, dodjeljuje se isključivo tvrtkama i organizacijama koje su implementirale digitalizirana rješenja, odnosno onima koje zaštitu prirode ističu kao dio svog poslovnog identiteta i trajno ulažu u zaposlenike te, kroz sve segmente svog djelovanja, pokazuju odgovornost prema zajednici.

Posebni sentiment Werk pokazuje prema najmlađima; rado su dali potporu humanitarnoj akciji „Palčić gore“ kako bi se podigla svijest i prikupile donacije za prijevremeno rođenu djecu.

S dobročinstvom ove tvrtke možda su najbolje upoznate udruge Krapinsko-zagorske županije koje Werk podupire već dugi niz godina.

Društvo multiple skleroze Krapinsko-zagorske županije iz Zaboka, Gradski puhački orkerstar Krapina, Streljačko društvo Veliko Trgovišće, samo su neke od udruga koje Werk prati i podupire u radu. No, nisu i jedini.

Donacija CTG uređaja

Ova tvrtka iz Krapinskih Toplica početkom 2023. godine donirala je vrijedan CTG uređaj Odjelu za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana. Riječ je o uređaju koji se najčešće koristi u zadnjem tromjesečju trudnoće te prilikom poroda i njime se prate otkucaji srca djeteta i njegove karakteristike.

Tom je donacijom tvrtka pružila neizmjernu vrijednost svojoj zajednici i pokazala kako nositelj Premium zelenog certifikata može biti odgovoran u svim segmentima poslovanja.

Zelenu politiku Werk provodi na više razina;  unutar tvrtke odmah razdvajaju foliju i papir koje dolaze kao ambalaža, a za zbrinjavanje otpada koriste usluge tvrtke Eko-flor. No, ono što ih ističe od brojnih drugih tvrtki je da gotove sve dokumente u tvrtki šalju isključivo u elektroničkom formatu.

Upravo je njihova digitalna izvrsnost dovela do toga da su danas jedan od svijetlih primjera zelene tranzicije i nositelji Premium zelenog certifikata.

Digitalna razmjena dokumenata

Kako je već rečeno, odgovornost prema okolišu pokazali su digitalizacijom radnih procesa, usvojivši eRačun i davno prije nego je postao zakonska obveza za javne i sektorske naručitelje.

Od 2017. godine Werk šalje i prima eRačune kroz mojeRačun, integriran unutar njihovog računovodstvenog programa. Digitalnu transformaciju vide kao neophodnu i neizbježnu, ali to ističu kao prednost.

Naime, u Werku su stava da je, zahvaljujući digitalizaciji i digitalnoj transformaciji, komunikacija unutar njihovog sektora puno brža, točnija, jeftinija i fleksibilnija. Upravo je to, dodaju, razlog zašto su za svog informacijskog posrednika izabrali tvrtku Elektronički računi.

„Smanjuju nam troškove poslovanja, smanjuju vrijeme utrošeno na radne procese i brinu o okolišu“, ističu iz tvrtke Werk.

Premium zeleni certifikat

Od 2014. godine mojeRačun promovira zeleno, bespapirno poslovanje, a Zeleni certifikat projekt je koji je pokrenuo u suradnji s partnerima i korisnicima s ciljem promocije ekološki osviještenih i društveno odgovornih kompanija u Hrvatskoj.

Tvrtkama koje su, uz digitalnu izvrsnost, pokazale i visoku razinu društveno odgovornog poslovanja te koje ulažu u edukacije i potiču izvrsnost svojih zaposlenika, dodijeljeni su Premium zeleni certifikati.

Do sada je dodijeljeno više od 200 Zelenih certifikata i Premium zelenih certifikata, a projekt se nastavlja i dalje s ciljem da se sve tvrtke u Hrvatskoj okrenu ekološki prihvatljivijim rješenjima te da svojim djelovanjem konstantno poboljšavaju kvalitetu života i pozitivno utječu na okoliš i zajednicu, kao što to čini tvrtka Werk.