U 2024. USB-C punjač postaje standard za mobitele, tablete i kamere u EU

Od 2024. godine USB-C punjač postaje jedini standardni punjač za mobitele, tablete i kamere, objavila je Europska komisija na svojoj službenoj stranici.

Kako je rečeno, ovim se staje dosadašnjoj praksi prodaje odgovarajućeg punjača za svaki uređaj jer će EU od ove godine uvesti USB-C kao standard za sve.

Ovim potezom trebao bi se olakšati život potrošačima jer neće imati potrebu za više različitih punjača, a ujedno će se smanjiti količina elektroničkog otpada.

Jedan od ključnih aspekata ove promjene je usklađivanje tehnologije brzog punjenja među različitim uređajima, što će rezultirati učinkovitijim i ekološki prihvatljivijim iskustvom punjenja. Ovo će također pridonijeti smanjenju elektroničkog otpada, jer potrošači više neće morati kupovati nove punjače svaki put kada nabave novi uređaj.

USB-C i za prijenosna računala

Ipak, treba naglasiti da ova pozitivna promjena neće stupiti na snagu odmah od 1. siječnja nove godine. Postojat će određeno razdoblje prilagodbe tijekom kojeg će proizvođači, trgovci i potrošači imati vremena prilagoditi se novim standardima.

Univerzalni punjač trebao bi postati obvezan za mobitele, tablete i ostale elektroničke uređaje obuhvaćene revizijom krajem 2024. godine.

Zatim, od 2026. godine, jedinstveni USB-C punjač koristit će se čak i za prijenosna računala, stvarajući potpuno usklađeno iskustvo napajanja za sve veličine elektroničkih uređaja.

Ovaj iskorak prema standardizaciji ne samo da će pojednostaviti život potrošačima, već će i pridonijeti očuvanju okoliša kroz smanjenje proizvodnje nepotrebnih punjača i smanjenje elektroničkog otpada. Svi ovi faktori ukazuju na dobro praksu usklađivanja standarda na tržištu Europske unije.