Republika Hrvatska s 47 drugih država preuzela obvezu provedbe CARF-a

Na stranicama Porezne uprave u petak je objavljena izjava za preuzimanje provedbe CARF-a (Crypto-Asset Reporting Framework).

Riječ je o izjavi koju je Republika Hrvatska potpisala, odnosno podržala  zajedno s 47 drugih država i jurisdikcija.

Preuzimanje obveze provedbe CARF-a (Crypto-Asset Reporting Framework/Okvir za izvješćivanje o kriptoimovini) predstavlja isključivo političku obvezu (ne pravnu) i čija je svrha podržati međunarodno dogovoreni CARF standard, njegovu implementaciju u nacionalno zakonodavstvo, potpisivanje budućih sporazuma i početak razmjene u 2027. godini na globalnoj razini.

Zajedničku izjavu o preuzimanju obveze provedbe CARF-a prenosimo u cijelosti:

Zajednička izjava: Armenije, Australije, Austrije, Barbadosa, Belgije, Belizea, Brazila, Bugarske, Kanade, Čilea, Hrvatske, Cipra, Češke, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Islanda, Irske, Italije, Japana, Koreje, Lihtenštajna, Litve, Luksemburga, Malte, Meksika, Nizozemske, Norveške, Portugala, Rumunjske, Singapura, Slovačke, Slovenije, Južna Afrike, Španjolske, Švedske, Švicarske, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država; krunski posjedi Guernsey, Jersey i otok Man; i prekomorska područja Ujedinjenog Kraljevstva: Kajmanski otoci i Gibraltar.

U namjeri da održimo korak s brzim razvojem i rastom tržišta kriptoimovine te osiguramo da se nedavn iporast globalne porezne transparentnosti neće postupno smanjivati, pozdravljamo novi međunarodni standard o automatskoj razmjeni informacija između poreznih tijela koji je razvio OECD – CARF (Okvir za izvještavanje o kriptoimovini – Crypto-Asset Reporting Framework).

Široka, dosljedna i pravovremena provedba CARF-a dodatno će poboljšati našu sposobnost osiguravanja porezne discipline i suzbijanja utaje poreza kojom se smanjuju javni prihodi te povećava opterećenje za one koji plaćaju svoje poreze.

Kao jurisdikcije koje su domaćini aktivnim tržištima kriptoimovine, namjeravamo raditi na brzom prenošenju CARF-a u nacionalno zakonodavstvo te na pravodobnom aktiviranju sporazuma o razmjeni poreznih informacija kako bi razmjene počele do 2027., ovisno o primjenjivim nacionalnim zakonodavnim postupcima.

Kako bismo osigurali dosljednost te neometanu provedbu i za poduzeća i za vlade, mi koji smo i jurisdikcije potpisnice zajedničkog standarda izvješćivanja također ćemo, u skladu s navedenim vremenskim okvirom i ovisno o primjenjivim nacionalnim zakonodavnim postupcima, provesti izmjene tog standarda koje je OECD dogovorio ranije ove godine.

Pozivamo druge jurisdikcije da nam se pridruže kako bismo poboljšali globalni sustav automatske razmjene informacija u kojem nema mjesta za skrivanje utaje poreza.”

Izvornu izjavu na engleskom jeziku možete pročitati na stranicama Porezne uprave.