Premium zeleni certifikat S.A.K.Z.-u za ulaganje u zelene tehnologije

Digitalizacija i društveno odgovorno poslovanje jačaju u svim sektorima u Hrvatskoj

Ulaganje u green tehnologije i opremu koje imaju minimalnu štetnost po okoliš i zdravlje djelatnika tvrtke S.A.K.Z., samo je jedan od razloga zašto su postali nositeljima priznanja Premium zeleni certifikat.

Podsjetimo, ovaj ekološki projekt najvećeg informacijskog posrednika tvrtke Elektronički računi pokrenut je krajem 2021. godine kako bi se odalo priznanje tvrtkama i organizacijama koje su uspješno implementirale digitalizirane procese u svoje poslovanje i svojim djelovanjem poboljšavaju kvalitetu života te pozitivno utječu na okoliš i zajednicu.

A upravo takva tvrtka je  S.A.K.Z. iz Solina koja je digitalnu transformaciju administrativnog poslovanja započela još 2019. godine slanjem i zaprimanjem eRačuna.

Stava su da je digitalna transformacija od iznimne važnosti za sve, posebice za radnu sredinu u kojoj tvrtka S.A.K.Z. djeluje. Govoreći o eRačunu, ističu njegove brojne prednosti – ubrzavanje poslovnih procesa, zaštitu okoliša smanjivanje količine papira u svakodnevnom poslovanju.

 Digitalna izvrsnost i odgovornost

Na svojim mrežnim stranicama pokretač projekta Zeleni certifikat, tvrtka Elektronički računi, ističe kako Premium zeleni certifikat zaslužuju tvrtke koje, osim što su implementirale digitalna rješenja, ističu zaštitu prirode kao dio svog poslovnog identiteta i trajno ulažu u zaposlenike te, kroz sve segmente svog djelovanja, pokazuju odgovornost prema zajednici.

Dobivanjem ovog priznanja, solinski S.A.K.Z. istaknuo se kao dobar primjer kako tvrtke u brodogradnji, industriji i građevini mogu biti nositelji digitalne izvrsnosti i društvene odgovornosti.

Osim što kroz sponzorstva podupiru različite kulturne i sportske manifestacije, ali i pojedinačne klubove i udruženja, ulažu značajna sredstva u edukaciju svojih djelatnika.

Naime, tvrtka zapošljava izričito visokokvalificirane djelatnike s kojima, kao tim, postižu kvalitetu sukladno ISO standardima.  A po pitanju ISO normi, napravili su stvarno zadivljujući „posao“.

Certifikati za čuvanje okoliša

Tvrtka je, naime, certificirana prema normama ISO HR EN 9001:2015, ISO HR EN 14001:2015 i ISO HR EN 45001:2018.

To znači da zadovoljavaju iznimno zahtjevne uvjete upravljanja kvalitetom, odnosno dokazali su da su sposobni dosljedno pružati usluge i proizvode u skladu sa zadovoljstvom kupca i postojećim propisima te da je njihov cilj povećati zadovoljstvo kupca učinkovitom primjenom sustava, uključujući njegove procese i neprekidna poboljšavanja. O kvaliteti rada ove kompanije, osim ISO certifikata, u najvećoj mjeri govori i njihov uspjeh na tržištu.

Druge dvije međunarodne norme govore o tome koliko cijene zaposlenike i brinu o okolišu te koliko u tome žele ostati ažurni i sve bolji.

Norma 14001:2015 namijenjena je organizacijama koje žele upravljati svojim odgovornostima koje se tiču okoliša na sustavan način tako da pridonese održivosti okoliša. A to znači da S.A.K.Z. mora dosljedno dokazivati da sustavni upravlja procesima s ciljem poboljšavanja okoliša, izvršavanja obaveza usklađivanja i postizanje ciljeva zaštite okoliša. Da to rade u suradnji sa svim zaposlenicima, brinući o njihovom zdravlju, potvrđuje certifikat za ISO EN 45001:2018.

Premium zeleni certifikat kao kruna

Upravljanje zdravljem i zaštitom na radu, identifikacija rizika i zakonskih zahtjeva, praćenje mjera povezanih sa zdravljem i sigurnosti na radu i stalna poboljšanja u sustavima upravljanja, samo su neke od točaka koje je potrebno kontinuirano provoditi za dobivanje i  zadržavanje ISO EN 45001:2018 certifikata.

A sve zajedno te dokazana digitalna izvrsnost, bilo je temelj da S.A.K.Z. postane jedan od nositelja Premium zelenog certifikata. Kako kažu iz ove tvrtke, jedan od načina na koji se smanjuje ekološki otisak je upravo kroz digitalizaciju jer time, ne samo da se štedi papir i manje zagađuje okoliš, nego tvrtke svojim zaposlenicima pružaju više raspoloživog vremena za kvalitetno provođenje poslovnih procesa.

„Premium zeleni certifikat pokazatelj je da je briga o okolišu zajednička odgovornost te da su ulaganje u zaposlenike i odgovornost prema zajednici, počevši od edukacije svih dionika u procesu, rješenje za zelenu budućnost koju možemo zajednički graditi“, ističu iz tvrtke S.A.K.Z.

O projektu Zeleni certifikat

Od 2014. godine mojeRačun promovira zeleno, bespapirno poslovanje, a Zeleni certifikat projekt je koji je pokrenuo u suradnji s partnerima i korisnicima s ciljem promocije ekološki osviještenih i društveno odgovornih kompanija u Hrvatskoj.

Tvrtkama koje su, uz digitalnu izvrsnost, pokazale i visoku razinu društveno odgovornog poslovanja te koje ulažu u edukacije i potiču izvrsnost svojih zaposlenika, dodijeljeni su Premium zeleni certifikati.

Do sada je dodijeljeno više od 200 Zelenih certifikata i Premium zelenih certifikata, a projekt se nastavlja i dalje s ciljem da se sve tvrtke u Hrvatskoj okrenu ekološki prihvatljivijim rješenjima te da svojim djelovanjem konstantno poboljšavaju kvalitetu života i pozitivno utječu na okoliš i zajednicu, kao što to čini tvrtka S.A.K.Z.