Predstavljen CroCube – prvi hrvatski svemirski satelit

U petak je u ZICER-u svečano predstavljen CroCube, prvi satelit sastavljen i registriran u Hrvatskoj. Satelit predstavlja prvi korak Hrvatske prema svemiru, a u orbitu bi trebao iz Kalifornije.

Ovaj događaj označava početak ambiciozne misije koja ima za cilj ne samo pokretanje hrvatske svemirske industrije, već i poticanje ekonomskog razvoja, stvarajući nova radna mjesta i širu lepezu znanja usmjerenih prema svemirskom sektoru, predstavljajući tako poslove budućnosti, piše Rep.hr.

CroCube, nano-satelit klase ‘1U Cubesat’, predstavlja inovaciju veličine 10x10x10 centimetara, tešku 1,1 kilogram. Ovo tehničko čudo u sebi nosi visoko sofisticiranu opremu, uključujući kameru UCAM III, radio-primopredajnike s digitalnim repeaterom, tehnološki eksperiment Astrotron 1000, microSD karticu s imenima donatora, komad Hrašćinskog meteorita te kompletnu elektroniku neophodnu za njegov rad – od antena, računala, baterija, solarnih panela pa sve do sustava za napajanje te GPS navigacijskog modula.

Navedeni satelit predstavlja prvi korak Hrvatske prema svemiru, a u orbitu bi trebao iz Kalifornije u veljači 2024. godine i to raketom Falcon 9 u SpaceX-ovoj misiji Transporter-10.

Orbita na 510 km

Očekuje se da će CroCube biti operativan između godinu do dvije dana u orbiti, tijekom kojih će na Zemlju slati fotografije, telemetriju i podatke iz eksperimenta “Astrotron 1000”.

Njegova orbita će biti na visini od 510 km, a predviđa se da će preletjeti iznad Hrvatske čak šest puta dnevno. Jedna od bitnih napomena je da CroCube neće generirati svemirski otpad, budući da će na kraju završiti u atmosferi gdje će izgorjeti.

Ova misija predstavlja volontersku inicijativu koju je pokrenuo tim predvođen Danielom Jović, operativnom direktoricom tvrtke Spacemanic.

U Crocubeu korišteno domaće znanje

U izradi CroCubea korišteno je isključivo hrvatsko znanje i resursi, uključujući tehnološki eksperiment “Astrotron 1000” razvijen u tvrtki Pulsar Labs, alumne ZICER-a.

Suradnja domaćih tvrtki poput Pulsar Labs, Multinorm, Vodolim Šeketa, Exevio, Notch te brojnih drugih, pokazuje koliko je domaća suradnja i zajednički rad bitan za ovakve projekte.

CroCube nije samo tehničko dostignuće, već predstavlja simbol budućnosti hrvatske svemirske tehnologije. Ovaj uspjeh ne samo što unapređuje domaću tehnološku scenu, već također postavlja Hrvatsku na svjetsku kartu svemirskih istraživanja i tehnološkog napretka.