Pojam „bespapirno poslovanje“ stariji je od world wide weba

Bespapirno poslovanje i ured bez papira pojmovi su koji se u posljednje vrlo često spominju kao efikasno i brzo rješenje za eliminaciju nepotrebnih troškova u poslovanju. No, ideja o poslovanju bez papira stara je koliko i prva računala.

U svakom kodu ili programu koji je ikad napisan i korišten, duboko je utkana ideja o informacijama koje putuju posredstvom računala ili drugih tehnologija, gdje nema mjesta za prastara „oruđa“ kao što je papir.

Znate li da je papir nastao 105. u drevnoj Kini kada ga je kineski ministar Cai Lun (Ts’ai Lun) proizveo od nekoliko različitih sirovina i otpadaka, većinom biljnoga podrijetla?

Bespapirno poslovanje nije, naravno, nastalo početkom nove ere, ali će uskoro proslaviti pola stoljeća. Naime, pojam je još 1975. godine ušao u poslovni leksikon kada je George Pake, legendarni čelnik Xerox Palo Altoa Research Centera, predvidio tehnologiju koja je trebala do 1995. godine omogućiti da, pojednostavljeno, pritiskom jedne tipke zamijenimo gomilanje ispisanih dokumenata u uredima, a da informacija dođe do svih kojima je namijenjena.

Prijenos informacija na klik

Godine 1989. fizičar Tim Berners-Lee napisao je dokument pod nazivom “Information management: A proposal” u kojemu je opisao način prijenosa informacija „klikanjem“, što je bilo temelj svjetske mreže bez koje danas ne možemo ni u privatnom, niti u poslovnom svijetu.

A što se tiče bespapirnog ureda kako ga je zamislio George Pake i on nam je danas dostupan; zahvaljujući ready-to-use rješenjima, čak si i mikro tvrtke mogu priuštiti ured bez papira jer sve što je potrebno za poslovanje stane na zaslon pametnog telefona i nema razloga postojati na papiru.