Je li propisana vizualizacija (PDF) eRačuna?

Kada govorimo o elektroničkom računu sukladnom Zakonu o elektroničkom izdavanju eRačuna u javnoj nabavi, isključivo govorimo o xml formatu, odnosno strukturiranom dokumentu koji ima jasno specificirane osnove elemente te mora biti izrađen sukladno UBL standardu.

Sama vizualizacija, odnosno PDF koji većina još uvijek dostavlja uz eRačun nije obavezna i njen izgled (ovdje ne govorimo o zakonski propisanom sadržaju), proizvoljna je odluka samog pošiljatelja ili forma aplikacije kroz koju se eRačun izrađuje.

Tvrtke u Hrvatskoj nikada nisu ni imala unificirani izgled „papirnatih“ računa, primjerice neka su imala logo u zaglavlju ili podnožju dokumenta, drugima je dokument bio bez loga i slično.

Kod računovodstvenih sustava koji su integrirani s informacijskim posrednicima (slanje eRačuna direktno iz računovodstvenog programa), sam vizual (PDF) se najčešće nije mijenjao, već je ostao isti.

No, u svakom slučaju, ne možemo zahtijevati da nečiji račun izgleda na određen način, dok god sadrži sve elemente kako je propisano zakonom i drugim propisima kojima se uređuje računovodstvo poduzetnika.