ePlati poslovni doručak u Osijeku: Slavonija i Baranja spremni su za računovodstvo u stvarnom vremenu

Poslovni doručak u Splitu okupio više od 100 poduzetnika spremnih za digitalnu transformaciju

Predstavnici najuspješnijih tvrtki Osječko-baranjske okupili su se ovoga petka na poslovnom doručku u hotelu Silver kako bi razmijenili iskustva i prikupili nova saznanja o digitalizaciji i primjeni fintech rješenja u poslovanju s ciljem povećanja konkurentnosti.

Doručak je organizirao najveći privatni informacijski posrednik za razmjenu eRačuna, tvrtka Elektronički računi, a okupljeni su iz prve ruke, na praktičnim primjerima, upoznali  fintech inovaciju koja je na tržište stigla pod nazivom ePlati (PIS i AIS).

Podsjetimo, Elektronički računi, kao licencirani pružatelj platnih usluga, pod tim su brendom ponudili dvije temeljne platne usluge proizašle iz PSD2 direktive; uslugu iniciranja plaćanja (PIS– Payment Initiation Service) i uslugu informiranja o bankovnom računu (AIS – Account Information Service).

Za poslovne subjekte u Hrvatskoj to znači da danas mogu plaćati račune bez internetskog bankarstva i automatski zaprimati podatke o promjenama po bankovnim računima direktno u računovodstveni program.

PIS i AIS funkcionalnosti

Kako bi to ostvarili, Elektronički računi započeli su integraciju usluge u 445 računovodstvenih programa i poslovnih rješenja koja čine infrastrukturu mojeRačun mreže, čime su najavili jednostavnije korištenje financijskih usluga u Hrvatskoj.

Riječ je o rješenjima s kojima je najveći informacijski posrednik već integrirao usluge razmjene e-računa i pratećih dokumenata, uslugu izrade i razmjene drugih digitalnih knjigovodstvenih isprava i elektroničkog arhiviranja.

Kako funkcionira ePlati u praksi, okupljenima je prikazao Domagoj Mihalčić iz tvrtke Elektronički računi na primjeru plaćanja bez upotrebe internetskog bankarstva i povlačenja prometa po žiroračunu u stvarnom vremenu direktno u računovodstveni program Synesis.

„Kroz uslugu iniciranja plaćanja ePlati (PIS) poslovni subjekti obavljaju sva plaćanja kroz jedno sučelje računovodstvenog programa, neovisno o tome koriste li jednu ili više poslovnih banaka jer su sve banke u Hrvatskoj povezane za korištenje usluga PIS i AIS. Račune se može platiti pojedinačno ili skupno, zadavanjem jednog naloga s više stavki, pri čemu datum izvršenja naloga može biti tekući ili budući“, pojasnio je Mihaličić.

Računovodstvo u stvarnom vremenu

Najveću pozornost privukle su značajke ePlati (AIS – Account Information Service), usluge informiranja o stanju na računu.

Poduzetnicima za ePlati (AIS) ne treba internetsko bankarstvo niti moraju integrirati poslovni softver s bankarskim sustavom jer usluga povezuje sve poslovne banke klijenta i automatski povlači informacije o prometima na sučelje njihovog računovodstvenog programa.

Okupljeni su se složili kako ova usluga „mijenja igru“ jer je dobiti informaciju o stanju na računu u stvarnom vremenu osnovni preduvjet za kvalitetno upravljanje novčanim tijekovima jer više ne moraju planirati plaćanja ne temelju informacija o stanju na računu od prethodnog dana.

„Usluga ePlati (AIS) posebno je korisna knjigovodstvenim servisima ili odjelima računovodstva tvrtki jer mogu automatski dobivati informacije o prometu po računu i knjižiti nastale promjene ili ih povlačiti u računovodstveni program na svoj zahtjev“, istaknuo je Mihalčić.

Dan ranije, u četvrtak, u Osijeku je održan i poslovni doručak upravo za knjigovodstvene servise gdje su okupljenima prezentirana i iskustva kolega iz drugih dijelova Hrvatske koji su već aktivirali ePlati unutar Synesisa.

Napredni elektronički potpis

Suvremena digitalna poslovna rješenja promijenila su način poslovanja, rekao je Mihalčić okupljenima, a fokus tvrtke Elektronički računi je potaknuti i druge poduzetnike da se okrenu ekološki prihvatljivijim rješenjima te da svojim djelovanjem konstantno poboljšavaju kvalitetu života svoje zajednice.

„Kroz poslovne doručke koje organiziramo u suradnji s našim partnerima trudimo se educirati poduzetnike o primjeni digitalnih rješenja u poslovanju s ciljem povećanja konkurentnosti. Zato zahvaljujemo na potpori tvrtki Links i AKD-u koji dijele našu zelenu viziju i podržavaju nas u provedbi Poslovnih doručaka“, naglasio je Emer.

Tvrtka Elektronički računi, u suradnji s AKD-om, omogućila je sudionicima da na poslovnom doručku aktiviraju eOsobnu iskaznicu i pridruže se desecima tisuća pojedinaca koji su prepoznali da, za razliku od vlastoručnog potpisa, napredni elektronički potpis osigurava autentičnost i integritet, ali ono što je najvažnije – osigurava neporecivost. Sada su korak bliže bespapirnom poslovanju jer im Certilia omogućuje digitalno potpisivanje poslovnih dokumenata gdje god se nalazili.

Održan ePlati poslovni doručak u Osijeku