Kako prodati nedospjeli eRačun

Kako prodati nedospjeli eRačun

U Hrvatskoj je kao veliki generator nelikvidnosti prepoznat problem dugog roka plaćanja računa. Uobičajena valuta od 30, nerijetko se produžuje na više od 55 dana.

Tvrtke koje su digitalizirale poslovanje kroz eRačun, za rješenje problema duge valute plaćanja i nelikvidnosti koriste dostupne fintech usluge.

Primarno je veliku pozornost zauzela platforma PlatiMe koja zapravo ima jednostavnu funkciju, a to je omogućiti dobavljačima, pošiljateljima eRačuna, kraći period naplate izdanih nedospjelih računa na način da ih ponude na otkup potencijalnim investitorima, otkupiteljima, koji su spremni pričekati dogovoreno dospijeće računa, ali i preuzeti rizik naplate.

U prvoj godini poslovanja osnivači su platformu prezentirali kao „idealno rješenje za one tvrtke koje ne žele ili ne mogu čekati 30 ili 60 dana kako bi naplatili račune u valuti koju su dali svome dobavljaču“.

Međutim, poslovni subjekti brzo su prepoznali da na PlatiMe mogu sudjelovati u ulozi pošiljatelja, primatelja ili otkupitelja pa je sve veći trend među primateljima koji biraju oplemeniti vlastiti kapital kroz prvenstvo prvokupa.

Razvoj fintecha u Hrvatskoj

Treba istaknuti kako u Hrvatskoj prije PlatiMe nije postojala slična fintech usluga koja bi omogućila izravno financiranje između pojedinaca, bez potrebe za sudjelovanjem financijskih institucija.

Danas je situacija bitno drugačija i sve je veći fokus na uslugama koje omogućuju brži i transparentniji postupak dolaska do izvora financiranja za korisnike, dok na strani ulaganja pruža mogućnost veće očekivane zarade u usporedbi s depozitom u banci.

Informacijski posrednici na tržištu sve se više okreću razvoju fintech usluga kako bi za krajnjeg korisnika osigurali end-to-end uslugu s dodanom vrijednošću.

“Prije PlatiMe nije postojala slična fintech usluga koja bi omogućila izravno financiranje između pojedinaca”.