Jeste li se već riješili kuna? Neke bi se možda isplatilo sačuvati

Promjena o kojoj se priča još od ulaska Hrvatske u Europsku Uniju je tu – s 1. siječnja 2023. godine prešli smo na euro.

Ne morate biti numizmatičar da biste znali da vrijednost novca koji izlazi iz upotrebe može varirati u različitim smjerovima. Mi smo istražili koje kovanice bi bilo dobro sačuvati, odnosno koje će sa svojim gubitkom primjene dobiti na vrijednosti.

Postoje dva parametra na koja ćete htjeti obratiti pažnju. Prvi i najvažniji parametar je količina tiskanih kovanica – što ih je manje, to su nedostupnije kolekcionarima i samim time vrjednije. Drugi je godina izdanja – one starije su svakako vrjednije.

Na prvim kovanicama kune godina izdanja bila je 1993. , a na zadnjima 2022. godina. Kovanice od pet lipa pa sve do pet kuna izdavale su se svake godine, a one od jedne i dvije lipe su se izrađivale samo za potrebe setova pa su zato i najvrjednije za kolekcionare.

Također, ako imate prigodno izdanje kovanica kao što je izdanje pet lipa za Olimpijske igre u Atlanti ili izdanje deset lipa s Ujedinjenim narodima, svakako ih sačuvajte.

Kovanica koja nikad nije zaživjela je ona od 25 kuna, a baš ona iz 2022. s Pelješkim mostom je najnedostupnija i samim time najvrjednija pa joj se danas cijena na poznatim stranicama za preprodaju kreće čak i do 100 eura.

Provjerite svoje kovanice, a one dobro očuvane primjerke svakako sačuvajte jer bi za par godina mogle vrijediti mnogo više. Više o ovoj temi pročitajte na linku.