IPC od 1975. razvija ured bez papira, a sada nude i inovaciju ePlati

Gotovo 50 godina IPC omogućuje ured bez papira, a sada pruža i ePlati iz svoga ERP-a

Među inovativnim programskim rješenjima IPC-a ističe se Maris, cjelovito programsko rješenje sastavljeno od više međusobno povezanih modula.

ePlati omogućuje plaćanje iz računovodstvenog programa i dohvaćanje informacija o prometima po svim bankovnim računima u stvarnom vremenu direktno u ERP. Time smo doveli internetsko bankarstvo tamo gdje vam najviše treba – u računovodstveni program“, tako je okupljenima na poslovnom doručku u prostoru Business cluba 5 na 14. katu poslovnog tornja Sky office, rekao Ivan Tomljenović, voditelj ERP i DMS mreže tvrtke Elektronički računi.

Ovaj je poslovni doručak organiziran je s partnerom IPC – Međimurje informatičko projektantski centar, dioničkim društvom koje od 1975. godine ne samo da prati informatičke tehnologije i s time usklađuje svoju ponudu, nego razvija softverska rješenja koja zadovoljavaju potrebe i najzahtjevnijih kupaca.

Među inovativnim programskim rješenjima IPC-a ističe se Maris, cjelovito programsko rješenje sastavljeno od više međusobno povezanih modula.

Kao napredni ERP sustav pokriva sve poslovne procese uključujući i međuorganizacijsku koordinaciju i digitalnu transformaciju.

No, ono zbog čega je bio posebno zanimljiv na poslovnom doručku u Business clubu 5 jesu mogućnosti koje nudi zbog implementacije fintech rješenja ePlati.

Sudionici su, naime, iz prve ruke imali mogućnost vidjeti kako mogu koristiti platne usluge PIS i AIS iz svoga ERP-a, bez korištenja internetskog bankarstva.

Plaćanje kroz ePlati PIS

Elektronički računi, kao jedini licencirani pružatelj platnih usluga, pod brendom ePlati ponudili su navedene temeljne platne usluge; uslugu iniciranja plaćanja (PIS– Payment Initiation Service) i uslugu informiranja o bankovnom računu (AIS – Account Information Service).

„Kroz uslugu iniciranja plaćanja PIS poslovni subjekti obavljaju sva plaćanja kroz jedno sučelje računovodstvenog programa, neovisno o tome koriste li jednu ili više poslovnih banaka jer su sve banke u Hrvatskoj povezane za korištenje usluga PIS i AIS putem ePlati“, rekao je Ivan Tomljenović iz tvrtke Elektronički računi.

„Ne morate generirati datoteke s platnim nalozima iz poslovne aplikacije i potom ih ručno prepisivati ili učitavati u internet bankarstvo. Kroz PIS plaćate račune u papirnatom ili elektroničkom obliku, ponude, putne naloge, odnosno sve valjane knjigovodstvene isprave koje se evidentiraju i knjiže u računovodstvenom programu“, pojašnjeno je okupljenima na poslovnom doručku.

Zaprimanje prometa u ERP

Najveći interes privukla je prezentacija usluge AIS  zahvaljujući kojoj poduzetnicima ne treba internetsko bankarstvo kako bi pratili promet i stanje po poslovnim računima.

Zahvaljujući ePlati, ne moraju integrirati poslovni softver s bankarskim sustavom jer usluga povezuje sve poslovne banke klijenta i automatski povlači informacije o prometima na sučelje računovodstvenog programa. Posebnu korist iz toga imaju knjigovodstveni i računovodstveni servisi.

„Računovođa je do sada morao imati pristup različitim internetskim bankarstvima kako bi na dnevnoj bazi mogao doći do informacija koje su mu potrebne za rad. Mi mu sada te informacije o promjenama na računima dajemo direktno u računovodstveni program kroz AIS“, pojasnio je Tomljenović.

Kako su pojasnili iz tvrtke Elektronički računi, interno računovodstvo u nekoj kompaniji najčešće ima pristup izvodima po računima od prethodnog dana, no vanjska se suočavaju s problemom zakašnjele dostave dokumenata. Aktivacijom usluge ePlati (AIS), sami biraju dinamiku zaprimanja podataka o promjenama po računima; čak i u stvarnom vremenu mogu pratiti platni promet subjekata kojima vode financijsko poslovanje.

Integracija u 455 ERP-a

Kako bi doveli internetsko bankarstvo u računovodstvene programe, Elektronički računi započeli su integraciju usluge u 445 računovodstvenih programa i poslovnih rješenja koja čine infrastrukturu mojeRačun mreže, čime su najavili jednostavnije korištenje financijskih usluga u Hrvatskoj.

Riječ je o rješenjima s kojima je najveći informacijski posrednik već integrirao usluge razmjene e-računa i pratećih dokumenata, uslugu izrade i razmjene drugih digitalnih knjigovodstvenih isprava i elektroničkog arhiviranja. Jedno od tih rješenja je IPC-ov Maris, čiji korisnici sada mogu potpuno automatizirati proces plaćanja i knjiženja izvoda.

Prije ePlati, zadavanje naloga u internetsko bankarstvo znalo je biti komplicirano. Prvo ih je bilo potrebno izraditi u računovodstvenom programu, onda ih snimiti na disk, potom se ulogirati na internetsko bankarstvo i povući datoteku s nalozima, autorizirati i poslati na naplatu. S ePlati računi se autoriziraju u računovodstvenom programu, odnosno ERP-u i šalju na plaćanje.