AI Gemini je Googleov najnapredniji model

Gemini AI model predstavljen je kao konkurencija ChatGPT-u. Njegove sposobnosti otvaraju nova vrata u svijetu umjetne inteligencije. Trenutačno dostupan na Bard chatbotu, Gemini Pro omogućava korisnicima besplatno isprobavanje novih mogućnosti.

Predstavljen na I/O konferenciji za programere, Gemini se smatra velikim korakom naprijed na području umjetne inteligencije. Google DeepMind opisuje Geminija kao model koji će značajno utjecati na mnoge Googleove usluge, nudeći tri osnovne verzije: Nano, Pro i Ultra.

Gemini Nano namijenjen je uređajima s Android operativnim sustavom te radi čak i kada nije povezan s mrežom. Gemini Pro jača je inačica Geminija koja pokreće mnoge AI usluge Googlea, posebno u chatbotu Bardu dok je Gemini Ultra najmoćnija inačica fokusirana na složene zadatke s tekstom, slikama, zvukom, videom i kodom.

Nova era Googleove AI

Ovaj Googleov jezični model predstavlja početak velike promjene u Googleovom pristupu umjetnoj inteligenciji. Primjenom novih tehnologija poput AlphaCode 2 za generiranje koda, Google vidi Geminija kao alat koji će transformirati način na koji koristimo umjetnu inteligenciju u svakodnevnim zadacima. Očekuje se da će se Gemini s vremenom razvijati, pružajući preciznije i svjesnije odgovore.

Gemini se ističe svojom sposobnošću razumijevanja i interakcije s različitim medijima, poput videa i zvuka. Google vjeruje da je njihov model napredniji od ChatGPT-a u većini aspekata razvoja umjetne inteligencije.

Budući razvoj Geminija uključivat će multimodalne mogućnosti, proširujući sposobnost chatbota za obradu različitih vrsta ulaza i generiranje različitih izlaza. Unatoč privremenoj nedostupnosti u Europskoj uniji, Gemini predstavlja obećavajući korak prema naprednijoj interakciji s umjetnom inteligencijom.

Sljedeće godine, Google najavljuje nadogradnju Geminija pod imenom Gemini Ultra. Ova unaprijeđena verzija mogla bi biti dostupna putem nadograđenog chatbota, Bard Advanced. Detalji o pretplatama za Gemini Ultra još nisu objavljeni, ali vjerojatno će se razlikovati od modela ChatGPT Plus s GPT-4.

Kako pristupiti Googleovu Gemini Pro

Pristup Geminiju Pro jednostavan je za sve korisnike s Google računom. Jednostavno posjetite web stranicu Bard chatbota putem preglednika i prijavite se. Važno je napomenuti da je trenutno riječ o tehničkom eksperimentu, pa se mogu pojaviti softverski nedostaci u odgovorima chatbota.

Chatbot Bard ističe se integracijom s drugim Google uslugama poput Gmaila i YouTubea. Koristeći odgovarajuće oznake u upitu, korisnici mogu dobiti sažetke poruka ili istraživati teme putem videa.

Evolucija umjetne inteligencije

S obzirom na njegove napredne sposobnosti, Gemini se pozicionira kao vodeći model u evoluciji umjetne inteligencije. Google je spreman postupno uvoditi nove verzije kako bi korisnici imali priliku prilagoditi se promjenama i iskoristiti sve prednosti ove inovativne tehnologije.

Njegova integracija u Googleove usluge obećava da će oblikovati način kako integriramo s tehnologijom, postavljajući standarde za inovacije koje će oblikovati budućnost digitalnog doba. Usprkos izazovima, Gemini predstavlja ključnu komponentu na Googleovu putu prema općoj umjetnoj inteligenciji.