FUCHS-ovo zalaganje za održivo gospodarstvo potvrđeno i ekološkim priznanjem

FUCHS-ovo zalaganje za održivo gospodarstvo potvrđeno i ekološkim priznanjem

Ekološka svijest i održivi proizvodni procesi za mnoge tvrtke predstavljaju veliki izazov, no ne i za kompaniju FUCHS Maziva koja već 90 godina marljivo analizira i prati potrebe tržišta, trudeći se optimizirati i poboljšati vlastito, ali i održivo poslovanje svojih kupaca.

O kvaliteti FUCHS proizvoda najbolje govori stotine tisuće zadovoljnih korisnika diljem svijeta, no kada govorimo o digitalnoj izvrsnosti, potvrdu uspješnosti dobili su i ekološkim priznanjem Zeleni certifikat.

Podsjetimo, Zeleni certifikat je ekološki projekt pokrenut krajem 2021. godine kako bi se odalo priznanje poslovnim subjektima koji su uspješno implementirali digitalizirane procese.

Pokrenuo ga je najveći privatni informacijski posrednik, tvrtka Elektronički računi, što je svojevrsni nastavak promocije zelenog, održivog i bespapirnog poslovanja koje ova tvrtka, s partnerima i korisnicima, aktivno zagovara još od 2014. godine.

Razmjena eRačuna i eDokumenata

Navedene vrijednosti bile su snažan motiv da još 2018. godine i FUCHS postane korisnik mojeRačun usluga. Te godine započela je intenzivna digitalna transformacija njihova poslovanja, prvenstveno kroz razmjenu elektroničkih računa, a onda i ostalih knjigovodstvenih isprava kao što su eOdobrenje, eOpomena, eOtpremnica i druge.

Tvrtka FUCHS Maziva dokazala je tezu da su korisnici koji su uveli elektronički račun uglavnom proveli i digitalizaciju procesa obrade i ovjere eRačuna, što je zapravo jedna od glavnih poluga digitalne transformacije gdje jedan transformacijski projekt stvara preduvjete za sljedeći.

To što su i Elektronički računi organizacija koja nikad ne miruje, već konstantno teži kretanju naprijed, zajednička je vrijednost ovih kompanija, a iz FUCHS-a ne propuštaju naglasiti da su vrlo zadovoljni dosada postignutim uspjehom i pozitivnim učincima u poslovanju koje im je donijela ova suradnja.

Smanjenje CO2 i zaštita strojeva

Koliko u FUCHS-u promišljaju o cjelokupnom radnom procesu, najbolje govore značajke njihovih proizvoda i rezultati koje postižu. To su, primjerice, individualno dizajnirana hidraulička ulja u građevinskoj opremi, posebna rješenja za podmazivanje u motorima s unutarnjim izgaranjem ili tekućina za obradu metala u alatnim strojevima.

Svi navedeni proizvodi smanjuju trenje i stoga štede značajne količine CO2, što je potvrđeno i studijom koju su na tri FUCHS hidraulična ulja zajednički proveli s njemačkom kemijskom kompanijom  BASF. Ulja su korištena čak osam tisuća sati u bageru gusjeničaru, a rezultat je pokazao da jednostavno hidrauličko ulje ima najbolji CO2 otisak tijekom proizvodnje, ali da energetski intenzivnija premium tekućina postiže tako visoke rezultate u primjeni da je u konačnici značajno “zelenija” alternativa s ukupno najmanjom emisijom.

U konkretnim brojkama –  čak 30 tona COuštedi se u osam tisuća radnih sati pri korištenju premium hidrauličnog ulja. Visokokvalitetno ulje tako dokazano osigurava niže trenje, povećanu učinkovitost pumpe i samim time manju potrošnju goriva. Osim toga, pokazalo se kroz desetljeća, uz kvalitetna FUCHS ulja, vijek trajanja stroja je znatno duži.

FUCHS uvodi solarne panele

Osim u razvoju proizvoda, FUCHS dokazano zeleno razmišlja i kod opremanja proizvodnih pogona i skladišta koja se nalaze diljem svijeta. Većina se može iskoristiti za postavljanje solarnih sustava za proizvodnju električne energije, što se trenutno i događa na tvornici u španjolskom mjestu Castellbisbalu.

Na krovovima nekoliko skladišta gradi se instalacija površine 1.650 četvornih metara koje će služiti za proizvodnju električne energije. Ovaj potez nije dobar samo za okoliš, već i pokazuje kako FUCHS razmišlja – poduzetnički duh i volja za pokretanjem duboko su ugrađeni u DNK grupe.

Razvoj proizvoda koji doprinose održivosti

Dokaz poduzetničkog duha i truda koji tvrtka ulaže u održivo gospodarstvo je i projekt koji je FUCHS pokrenuo s jednom strojarskom kompanijom, a koji se fokusira na manje trošenje komponenti za regionalne vlakove, što bi im trebalo produžiti životni vijek.

Dobro podmazivanje znači smanjenje trenja, što produljuje vijek trajanja komponenti i smanjuje potrošnju energije. U ovom projektu fokus je na na proizvodnju ležajeva, u kojem je razvijena mast za konusne valjkaste ležajeve za regionalne vlakove, koja postiže nekoliko učinaka odjednom: zbog svojstava smanjenja trenja, radna temperatura i trošenje ležaja su smanjeni, a radna izvedba u aplikaciji, kao i životni vijek komponente se povećavaju. Dobro za korisnika i dobro za okoliš.

Održivo gospodarstvo i DOP

Svojim posebnim uslugama FUCHS sve više podržava svoje kupce da resurse koriste učinkovito i štedljivo. Ciljanim odabirom obnovljivih izvora sirovina, produljenjem vijeka trajanja proizvoda i povratom korištenih materijala u lanac vrijednosti, u FUCHS-u rade na ulasku u održivo kružno gospodarstvo. Primjerice, kupac FUCHS proizvoda u automobilskom sektoru povećao je udio recikliranih rashladnih maziva u svojoj proizvodnji s 3% na 34%.

Ne čudi stoga što su jedan od najvažnijih sponzora automobilskog sporta u Hrvatskoj te važan podupiratelj udruga ljubitelja automobila čija okupljanja redovito podržavaju.

Zbog svega navedenog, možemo zaključiti kako je FUCHS jedna od rijetkih kompanija na ovim prostorima koja, s ponosom, može istaknuti kako njihovi proizvodi ne sadrže samo 90 godina iskustva, već i ogroman potencijal za poslovanje njihovih kupaca i očuvanje našeg planeta.

O projektu Zeleni certifikat

Od 2014. godine mojeRačun promovira zeleno, bespapirno poslovanje, a Zeleni certifikat projekt je koji je pokrenuo u suradnji s partnerima i korisnicima s ciljem promocije ekološki osviještenih i društveno odgovornih kompanija u Hrvatskoj.

Tvrtkama koje su, uz digitalnu izvrsnost, pokazale i visoku razinu društveno odgovornog poslovanja te koje ulažu u edukacije i potiču izvrsnost svojih zaposlenika, dodijeljeni su Zeleni certifikati.

Do sada je dodijeljeno više od 200 Zelenih certifikata i Premium zelenih certifikata, a projekt se nastavlja i dalje s ciljem da se sve tvrtke u Hrvatskoj okrenu ekološki prihvatljivijim rješenjima te da svojim djelovanjem konstantno poboljšavaju kvalitetu života i pozitivno utječu na okoliš i zajednicu, kao što to čini tvrtka FUCHS Maziva.