EU centralizira zdravstvene podatke svih građana Unije kroz EHDS

Europski prostor za zdravstvene podatke

Europski parlament podržao je izgradnju Europskog prostora zdravstvenih podataka (EHDS) s ciljem stvaranja zajedničkog europskog podatkovnog prostora za upravljanje izazovima specifičnim za zdravlje, koji će biti ključan element Europske zdravstvene unije.

Ovaj prostor omogućit će građanima EU-a jednostavno korištenje svojih zdravstvenih kartona na cijelom području Unije, dok će znanstvenicima pružiti pristup podacima iz svih članica, pišu hrvatski mediji.

Europski prostor zdravstvenih podataka je prvi prijedlog u uspostavi zajedničkog europskog podatkovnog prostora, predstavlja revolucionaran korak prema digitalizaciji zdravstvenih podataka i unapređenju pružanja zdravstvene skrbi.

Uz podršku 516 zastupnika, Europski parlament izglasao je ovaj prijedlog s ciljem stvaranja jedinstvenog europskog elektroničkog formata za zdravstvene kartone i postavljanje standarda razmjene podataka.

Svi podaci u digitalnom obliku

Hrvatski eurozastupnik Tomislav Sokol, suizvjestitelj na izvješću, naglasio je važnost EHDS-a za građane, posebice one koji putuju ili traže medicinsku pomoć izvan svoje domovine.

“Sve će biti u digitalnom obliku, dostupno preko laptopa ili mobitela, gdje god putujete. Vaš doktor moći će vidjeti sve vaše podatke bez potrebe za dodatnim konzultacijama”, istaknuo je Sokol.

Izvješće Europskog parlamenta naglašava da EHDS ne proširuje nadležnosti EU-a u području zdravstva, već radi unutar postojećih okvira definiranih ugovorima. Sokol je istaknuo da će nakon glasanja uslijediti pregovori s državama članicama u Vijeću EU-a, a da ništa neće biti usvojeno bez suglasnosti svih država.

Jedan od ključnih elemenata EHDS-a je pravo pacijenata da kontroliraju pristup svojim podacima. Sokol je naglasio da će pacijenti moći ograničiti pristup određenim dijelovima svojih podataka, čime će se zaštititi privatnost, posebno u slučajevima osjetljivih informacija poput mentalnog zdravlja.

Osim pružanja bolje zdravstvene skrbi, EHDS ima i sekundarni cilj – korištenje podataka u znanstvene svrhe, istraživanje i upravljanje izvanrednim zdravstvenim krizama poput pandemija.

Sokol ističe da veliki skup zdravstvenih podataka također može koristiti, primjerice, u istraživanju rijetkih bolesti i brzom odgovoru na pandemije, poput nedavne pandemije COVID-19.

Zaštita privatnosti

Ključna je i zaštita privatnosti i autonomije država članica u definiranju zdravstvenih politika. EHDS predstavlja korak prema Europskoj zdravstvenoj uniji, s naglaskom na osiguravanju nacionalnih nadležnosti i autonomije.

Parlament također traži dodatno financiranje s europske razine kako bi se osigurala jednakost između država članica u implementaciji EHDS-a.

Kako je zaključeno, Europski parlament snažno podržava EHDS kao ključni instrument za unaprjeđenje europskog zdravstvenog sustava i pružanje bolje skrbi građanima Unije.