Elektronički potpis je prvi korak digitalizacije, a fintech usluga ePlati najvažnija promjena u poslovanju

Elektronički potpis je prvi korak digitalizacije, a fintech usluga ePlati najvažnija promjena u poslovanju

Predstavnici najuspješnijih hrvatskih tvrtki okupili su se na poslovnom doručku u hotelu Antunović kako bi razmijenili iskustva i prikupili nova saznanja o digitalizaciji i primjeni fintech rješenja u poslovanju s ciljem povećanja konkurentnosti.

Doručak je organizirao najveći privatni informacijski posrednik za razmjenu eRačuna, tvrtka Elektronički računi, a okupljeni su iz prve ruke, na praktičnim primjerima, upoznali  fintech inovaciju koja je na tržište stigla pod nazivom ePlati.

Podsjetimo, Elektronički računi, kao licencirani pružatelj platnih usluga, pod tim su brendom ponudili dvije temeljne platne usluge proizašle iz PSD2 direktive; uslugu iniciranja plaćanja (PIS– Payment Initiation Service) i uslugu informiranja o bankovnom računu (AIS – Account Information Service).

Za poslovne subjekte u Hrvatskoj to znači da danas mogu plaćati račune bez internetskog bankarstva i automatski zaprimati podatke o promjenama po bankovnim računima direktno u računovodstveni program.

Integracija u gotovo 450 računovodstvenih programa

Kako bi to ostvarili, Elektronički računi započeli su integraciju usluge u 445 računovodstvenih programa i poslovnih rješenja koja čine infrastrukturu mojeRačun mreže, čime su najavili jednostavnije korištenje financijskih usluga u Hrvatskoj.

Riječ je o rješenjima s kojima je najveći informacijski posrednik već integrirao usluge razmjene e-računa i pratećih dokumenata, uslugu izrade i razmjene drugih digitalnih knjigovodstvenih isprava i elektroničkog arhiviranja.

Jedna od kompanija mreže, riječki Ris Sofware koji je prezentirao uslugu ePlati u svom ERP-u okupljenima na poslovnom doručku, primjer je tvrtke koja uvijek traži način da klijentima ponudi veću vrijednosti kroz implementaciju naprednih digitalnih rješenja.

„Primjer za to je i naša suradnja s partnerom mojeRačun čija su rješenja već dugo implementirana u naša, a suradnju smo produbili integracijom ePlati koji našim korisnicima omogućuje bespapirno poslovanje u punom značenju te riječi. Računovodstvo u stvarnom vremenu i plaćanje bez internetskog bankarstva, direktno iz Faros ERP-a i bez ijednog tiskanog dokumenta, znači da nijedan računovođa više neće raditi u prošlosti“, istaknuli su na Poslovnom doručku.

Kako funkcionira ePlati u praksi, okupljenima je prikazao Domagoj Mihalčić iz tvrtke Elektronički računi na primjeru plaćanja bez upotrebe internetskog bankarstva i povlačenja prometa po žiroračunu u stvarnom vremenu direktno u računovodstveni program.

„Kroz uslugu iniciranja plaćanja ePlati (PIS) poslovni subjekti obavljaju sva plaćanja kroz jedno sučelje računovodstvenog programa, neovisno o tome koriste li jednu ili više poslovnih banaka jer su sve banke u Hrvatskoj povezane za korištenje usluga PIS i AIS. Račune se može platiti pojedinačno ili skupno, zadavanjem jednog naloga s više stavki, pri čemu datum izvršenja naloga može biti tekući ili budući“, pojasnio je Mihaličić.

Računovodstvo u stvarnom vremenu

Najveću pozornost privukle su značajke ePlati (AIS – Account Information Service), usluge informiranja o stanju na računu.

Poduzetnicima za ePlati (AIS) ne treba internetsko bankarstvo niti moraju integrirati poslovni softver s bankarskim sustavom jer usluga povezuje sve poslovne banke klijenta i automatski povlači informacije o prometima na sučelje njihovog računovodstvenog programa.

Okupljeni su se složili kako ova usluga „mijenja igru“ jer  je dobiti informaciju o stanju na računu u stvarnom vremenu osnovni preduvjet za kvalitetno upravljanje novčanim tijekovima jer više ne moraju planirati plaćanja ne temelju informacija o stanju na računu od prethodnog dana.

„Usluga ePlati (AIS) posebno je korisna knjigovodstvenim servisima ili odjelima računovodstva tvrtki jer mogu automatski dobivati informacije o prometu po računu i knjižiti nastale promjene ili ih povlačiti u računovodstveni program na svoj zahtjev“, istaknuo je Mihalčić.

Predsjednik Uprave tvrtke Elektronički računi, Marko Emer, osvrnuo se i na zelenu tranziciju koju je Hrvatska, kao zemlja članica EU, obavezna provesti u gospodarstvu do 2030. godine.

„Naši partneri iz tvrtke RIS software, inače nositelji Premium zelenog certifikata, i sami često ističu da očuvanje okoliša nije više isključivo moralno pitanje, nego postaje i zakonska obaveza, a kod njih je, primjerice, zeleno poslovanje standard. S Ensolva specijaliziranim sustavom za nabavu ili Faros ERP sustavom, njihovi korisnici ne moraju tiskati nijedan list papira“, pojasnio je Emer i dodao kako je prvi korak bespapirnog poslovanja napredni elektronički potpis.

Napredni elektronički potpis

Suvremena digitalna poslovna rješenja promijenila su način poslovanja, dodao je Emer, a fokus tvrtke Elektronički računi je potaknuti i druge poduzetnike da se okrenu ekološki prihvatljivijim rješenjima te da svojim djelovanjem konstantno poboljšavaju kvalitetu života svoje zajednice.

„Kroz poslovne doručke koje organiziramo u suradnji s našim partnerima trudimo se educirati poduzetnike o primjeni digitalnih rješenja u poslovanju s ciljem povećanja konkurentnosti. Zato zahvaljujemo na potpori Telemach Hrvatska i AKD-u koji dijele našu zelenu viziju i podržavaju nas u provedbi Poslovnih doručaka“, naglasio je Emer.

Elektronički potpis je prvi korak digitalizacije, a fintech usluga ePlati najvažnija promjena u poslovanju

Tvrtka Elektronički računi, u suradnji s AKD-om, omogućila je sudionicima da na poslovnom doručku aktiviraju eOsobnu iskaznicu i pridruže se desecima tisuća pojedinaca koji su prepoznali da, za razliku od vlastoručnog potpisa, napredni elektronički potpis osigurava autentičnost i integritet, ali ono što je najvažnije – osigurava neporecivost. Sada su korak bliže bespapirnom poslovanju jer im Certilia omogućuje digitalno potpisivanje poslovnih dokumenata gdje god se nalazili.

Elektronički potpis je prvi korak digitalizacije, a fintech usluga ePlati najvažnija promjena u poslovanju